Αλλάζουν όλα στα ηλεκτρονικά βιβλία και στις ταμειακές μηχανές καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εντός του πρώτου εξαμήνου, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην διασύνδεση με το Taxisnet.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ταμειακές μηχανές να μεταδίδουν ακόμη και ανά λεπτό της ώρας τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν.

Όπως τόνισε η φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ, μιλώντας στο MEGA «τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ηλεκτρονικά βιβλία θέλουν να οδηγήσουν σε μια εξέλιξη της ψηφιακής διακυβέρνησης με έναν οικειοθελή σκοπό από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες στο να συμμορφωθούν στο φορολογικό πλαίσιο το οποίο σίγουρα είναι υπέρ και είναι καλό».

Όλο αυτό, ωστόσο, θα έχει ένα κόστος για τις επιχειρήσεις, μετατρέπει όμως τον φορολογούμενο ελεγκτή της κατάστασης.

Αναφορικά με τις ταμειακές μηχανές, μέχρι τα τέλη Μαΐου οι ιδιοκτήτες παλιών ταμειακών μηχανών θα πρέπει να τις αλλάξουν, εκτός φυσικά αν πληρούν τις προδιαγραφές.

Ακόμα, όσοι θέλουν να κάνουν διορθώσεις στο Ε9, μπορούν να το κάνουν χωρίς πρόστιμο μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τι ορίζει η απόφαση της ΑΑΔΕ

Όλες οι ταμειακές μηχανές σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ και οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί (ΦΗΜ) θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί -προκειμένου να συνδέονται µε το Τaxis- το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου 2020.

Στην απόφαση καθορίζονται παράλληλα οι προδιαγραφές προκειμένου κάθε εκδιδόμενη απόδειξη να φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, ο οποίος θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση έκδοσης κάθε απόδειξης.

Στην απόφαση ορίζονται και τα χρονικά διαστήµατα που θα γίνεται αυτόµατη διασύνδεση των ταµειακών µε το Τaxis για την αποστολή των δεδοµένων των αποδείξεων που εκδίδονται.

Τα χρονικά διαστήµατα θα µπορούν να είναι:

– Κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.

– Κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.

– Κάθε 1.440 λεπτά (δηλαδή κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι µία αποστολή το 24ωρο.

– Όταν εκδίδεται Ζ (συγκεντρωτική).