Aντιµέτωπος µε πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ελληνικός τουρισµός, εξαιτίας της ταχύτατης, σε παγκόσµιο επίπεδο, εξάπλωσης του COVID-19. Ακτοπλοΐα και αεροµεταφορές µατώνουν καθηµερινά, µε απώλειες εκατοµµυρίων, ενώ στον ξενοδοχειακό κλάδο πλήττονται τόσο οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις όσο και τα resorts, που έχουν σταµατήσει να λαµβάνουν προκαταβολές. Kι όλα αυτά µέσα στον Μάρτιο, ανέκαθεν, χείριστο µήνα σε επίπεδο cash flow.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Καταλυτική είναι η 16η Μαρτίου, οπότε και θα γίνει το Eurogroup που αναµένεται να ρίξει φως όσον αφορά την αντιµετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονοµία. «Ολοι µας, νοµίζω, µοιραζόµαστε την ίδια αίσθηση: ότι κατά την τρέχουσα συγκυρία βιώνουµε µια κρίση οικουµενικών διαστάσεων, µια κρίση σχεδόν πρωτοφανή. Κανείς, σε κανένα µέρος του κόσµου, δεν µένει ανεπηρέαστος, άµεσα ή έµµεσα, από την εξάπλωση της νόσου που προκαλεί ο κορoνοϊός. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να επισηµάνω ότι η κυβέρνησή µας, µε πρώτο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει κινηθεί τάχιστα για τον περιορισµό των δεινών συνεπειών», είπε σε επικοινωνία µε την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Τουρισµού, Χάρης Θεοχάρης.

«Παρά το γεγονός ότι, ειδικά η χώρα µας, στην παρούσα χρονική φάση, αντιµετωπίζουµε τεράστιο πρόβληµα µε τη θρασεία και απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα, προχωρούµε µε προσοχή, σύνεση και ψυχραιµία», τόνισε και ξεκαθάρισε πως το υπουργείο λαµβάνει µέτρα για την πρόληψη και την ανακούφιση όσων πλήττονται. Ακόµα, υπογράµµισε πως πάνω από οτιδήποτε προέχει η υγεία, για τους Ελληνες και όλον τον κόσµο. «∆εν µπορούµε, όµως, να αγνοούµε τις πρακτικές και οικονοµικές επιπτώσεις. Ως κυβέρνηση, και ιδιαίτερα εµείς, στο υπουργείο Τουρισµού, αποδεικνύουµε καθηµερινά εµπράκτως ότι είµαστε δίπλα σε κάθε επιχείρηση, φορέα και εργαζόµενο του κλάδου. Μοιραζόµαστε την αγωνία και εργαζόµαστε µε όλες µας τις δυνάµεις για να αντεπεξέλθουµε µε τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Εργαζόµαστε εξίσου εντατικά για την επόµενη ηµέρα. Νοµοτελειακά, η κρίση -όσο βαριά και βαθιά φαντάζει τώρα-θα ξεπεραστεί», είπε αναφερόµενος στα πλεονεκτήµατα της χώρας µας, όπως οι κλιµατικές συνθήκες και οι σύγχρονες τουριστικές υποδοµές. «Πρόκειται για πολύτιµα συγκριτικά ατού, τα οποία θα µας βοηθήσουν να βρούµε ξανά τον βηµατισµό µας προς την ανάπτυξη. ∆εν έχουµε χάσει το όραµά µας και δεν σκοπεύουµε να παρεκκλίνουµε από τον στρατηγικό σχεδιασµό µας για το µέλλον του ελληνικού τουρισµού. Προσαρµοζόµαστε και ανταποκρινόµαστε στις προκλήσεις των καιρών, όµως η µεγαλύτερη πρόκληση είναι να βγούµε πιο δυνατοί όταν θα έχουµε περάσει από το πιο δύσκολο κοµµάτι της διαδροµής. Βαδίζουµε µπροστά, µε τη δύναµη του λαού και την πίστη στο δίκαιο των οραµάτων και των σχεδίων µας. Είµαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουµε. Ολοι µαζί», καταλήγει, στέλνοντας ένα µήνυµα εµψύχωσης.

«ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ»
Την ψυχική δύναµη κρατά ακµαία και ο ΕΟΤ, που µέληµά του τώρα είναι να περιοριστούν οι συνέπειες του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισµό. «Η ψυχραιµία και η σύνεση που δείχνουν Πολιτεία και ιδιωτικός τοµέας είναι εξαιρετικά σηµαντικά στοιχεία για να το πετύχουμε. Πιστεύω ότι θα αντέξουµε και αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση. Θα αποδειχτούµε πιο ανθεκτικοί από τον κορονοϊό», λέει από την πλευρά του ο ∆ηµήτρης Φραγκάκης, γενικός γραµµατέας του ΕΟΤ. «Εχουµε ενεργοποιήσει όλα τα γραφεία µας στο εξωτερικό, είµαστε σε επικοινωνία µε διεθνείς παράγοντες του τουρισµού, κρατάµε δυνάµεις όσον αφορά τη διαφηµιστική καµπάνια στο εξωτερικό και προετοιµαζόµαστε µέρα µε την ηµέρα ανάλογα και µε τις εξελίξεις, ζυγίζοντας όλα τα δεδοµένα».
GG_EOTFragakis



Από την άλλη, το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση άµεσα και οριζόντια µέτρα για όλους τους ξενοδόχους. «Χρειάζονται άµεσα ενισχύσεις προκειµένου να αποφύγουµε την απόλυτη κατάρρευση της διεθνούς οικονοµίας», ξεκαθαρίζει ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ, χαρακτηρίζοντας το φαινόµενο πρωτοφανές, που αγγίζει το παγκόσµιο ΑΕΠ και θα αφήσει πολλά σηµάδια στο πέρας του χρόνου. «Πρέπει τα πρώτα µέτρα για τη ρευστότητα των εταιρειών να ανακοινωθούν την επόµενη εβδοµάδα», συνέστησε, καθώς ουδείς µπορεί να προβλέψει µέχρι πού θα φτάσει το πρόβληµα. Σχετικά µε το σενάριο περί επίταξης ξενοδοχείων, εφόσον δεν επαρκέσει ο αριθµός κλινών στα νοσοκοµεία, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ωστόσο παραδέχθηκε πως µόνο χειρότερα σενάρια υπάρχουν σε αυτήν τη φάση. Μάλιστα, ο ίδιος, ως µελος της εκτελεστικής επιτροπής Hotrec, είναι σε συνεχή επαφή µε αρµόδιους του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ιταλία.
IMG_1531


«Τα νούµερα είναι µηδενικά. Εκεί είναι πλέον θέµα επιβίωσης Εκεί είναι πλέον θεμα επιβιωσης. Εμείς, από τα μεσα Ιανουαριου είχαμε κινηθεί εκδίδοντας τις πρωτες υποδείξεις και τωρα ενημερώνουμε με νέες οδηγίες τον κοσμο που ειναι στα ξενοδοχεία καθώς και το προσωπικό». Επιδείνωση του κλίματος εκτιμά από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ, μέχρι τον Μάιο και επιμένει στην άμεση λήψη μέτρων για δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και διατήρηση των θέσεων εργασίας

ΑΔΕΙΑ  ΠΛΟΙΑ, ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ, ΚΤΕΛ
H αρνητική ψυχολογία και, κυρίως, ο φόβος που επικρατεί βάζουν σε καραντίνα την ταξιδιωτική βιοµηχανία. Οι υπάλληλοι τόσο των ελληνικών αεροδροµίων όσο και της ΥΠΑ είναι σε συνεργασία µε όλους τους φορείς καθηµερινά και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Η πλήρης εικόνα για το ύψος της ζηµίας θα φανεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Π» στο τέλος του Μαρτίου.
O Οµιλος Aegean εξέδωσε ανακοίνωση για δωρεάν επανέκδοση των εισιτηρίων, τόσο για εκείνα που έχουν εκδοθεί όσο και για τα νέα. Είναι πολύ νωρίς για την εταιρεία να έχει εικόνα για το µέγεθος της ζηµίας, καθώς η ραγδαία επίδραση των εξελίξεων φάνηκε κυρίως την τρέχουσα εβδοµάδα.
Η διοίκηση είναι σε διαρκή συνεννόηση µε τον ΕΟ∆Υ και σε αυτήν τη φάση επικεντρώνεται περισσότερο στη στήριξη των πελατών και την αναµονή των µέτρων από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. Την ίδια ώρα, νότα αισιοδοξίας αποτελεί η αντιµετώπιση της Ε.Ε. για τις πτήσεις slots (χρονοθυρίδες απο-προσγείωσης).

Ο Κωνσταντίνος Οικονόµου, CEO της Marine Tours, κολοσσού στo υπεράκτιo / ναυτικό και corporate ταξίδι, είπε σε συνοµιλία του µε την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως οι πτήσεις του εσωτερικού δείχνουν ίδιους δείκτες µε εκείνες του εξωτερικού. «Η κατάσταση είναι αρµαγεδδωνική, δεν πετάει κανένας. Και αυτό χωρίς να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως στην Ιταλία. Επικρατεί η ψυχολογία “να κάτσω σπίτι µου”», αποκαλύπτει. Η αγορά κυµαίνεται από το -50% έως το -90%. Αν δεν κάνει κάτι άµεσα η κυβέρνηση και η Ε.Ε., πάµε για µηδενισµό! ∆εν θα υπάρχει κλάδος!», ξεκαθαρίζει κάνοντας έκκληση προς τους αρµοδίους.
MAR_1701_02

«Το µόνο µέσο που ταξιδεύει είναι η ναυτιλία, έχοντας µια πτώση 10% µε 15%, καθώς, όσο η κατάσταση στην Κίνα ηρεµεί, εξοµαλύνεται η επίδραση», συµπληρώνει.

«ΜΟΝΟ ΜΕ ΘΑΥΜΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Η ΚΡΙΣΗ»
Αμεσα επηρεαζόμενος από την κατάσταση είναι και ο κλάδος της -εξαρτώµενης από τον τουρισµό- ακτοπλοΐας. «Οσο αυξάνονται τα κρούσµατα, υπάρχει σταδιακή επιδείνωση», παρατηρεί σε επικοινωνία του µε τα «Π» ο Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος του ΣΕΕΝ (Συνδέσµου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας), εξηγώντας πως το τοπίο αλλάζει καθηµερινά. «Οι αναχωρησεις Αδριατικής είναι πλέον 60% µε 70% κάτω, καθώς οι µόνοι που κινούνται είναι οι οδηγοί φορτηγών», αποκαλύπτει, διαπιστώνοντας µια πτώση 20% µε 30% στις τρέχουσες αναχωρήσεις, κάθετη µείωση στις κρατήσεις καθηµερινά και «βουτιά» -80% όσον αφορά τα γκρουπ. Αν η θερινή σεζόν δεν πιάσει τον στόχο, τότε υπάρχουν φόβοι ότι το αποτέλεσµα στην ετήσια διακίνηση θα αγγίξει το -60%. «Θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η κατάσταση, µόνο µε θαύµα θα ξεπεραστεί η κρίση. Θα δούµε αδυναµία κίνησης για διακοπές, θα κατρακυλήσει και ο εσωτερικός τουρισµός».

Αρνητική είναι και η εικόνα στις λεωφορειακές αστικές γραµµές. «Εχουµε πτώση που αγγίζει το 40% και, δυστυχώς, αυξάνεται καθηµερινά», αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ, Γιώργος Παπαδοµιχελάκης, πληροφορώντας πως αναµένονται µειώσεις στα δροµολόγια, κάτι που θα ισχύσει και στον ΟΑΣΑ. «Η ρευστότητά µας έχει κλονιστεί αυτήν τη στιγµή. Περιµένουµε από την κυβέρνηση είτε την άµεση χρηµατοδότηση είτε διευκολύνσεις ως προς το ∆ηµόσιο. Τουλάχιστον να µη χαθούν οι ρυθµίσεις!».
papadomichelakis

Μάλιστα, αναφέρει πως στη γραµµή στου Σουνίου, που είναι από τις πιο τουριστικές, η εικόνα που καταγράφεται είναι µηδενική. «Αυτά είναι τα προεόρτια. Θεωρώ πως το Πάσχα θα επιδεινωθεί η κατάσταση», καταλήγει.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦ/ΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020.