«Πρέπει να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα είναι προσωρινά σε μια μακρά μάχη. Ο ιός δεν έχει κορυφωθεί ακόμα».

 Αυτά λέει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λίγο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Η κατάσταση φέρνει την ευρωπαϊκή οικονομία σε κατάσταση που μοιάζει με καιρό πολέμου. Θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα και όλοι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να γυρίσουμε ξανά στην κανονικότητα», τονίζει. 

 Και συμπληρώνει: «Ευρωπαϊκή απάντηση συμπεριλαμβάνει πρωτοβουλίες για περιορισμό και αντιμετώπιση της πανδημίας, ανάσες ρευστότητας σε εταιρίες ειδικά σε μικρομεσαίες για την υποστήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους, μέτρα που θα βοηθήσουν να γεφυρωθεί το άσμα μέχρι να εξασθενήσει ο ιός.

Από την άλλη πλευρά, θα διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες και οι κανονισμοί ενισχύσεων δε θα εμποδίσουν την υποστήριξη των οικονομικών μας. Η ευελιξία είναι εκεί και θα τη χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο.

Οι εθνικές προσπάθειες πάνε χέρι με χέρι με τις πρωτοβουλίες από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΤΕπ. και την ΕΚΤ. Μαζί δίνουμε δυναμική απάντηση», τόνισε ο Πρόεδρος Σεντένο.