Τα δειλά σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και τους κινδύνους που εξακολουθούν να σχετίζονται με την πανδημία, κατέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντήθηκαν στη Λισαβόνα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, «Είμαστε αισιόδοξοι για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και πολύ προσεκτικοί. Η ανάκαμψη βρίσκεται σε αναμονή και οι προκλήσεις παραμένουν. Οι κίνδυνοι από τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινωνία, στους πολίτες και στις επιχειρήσεις είναι πραγματικοί». Ο Ντόναχιου τόνισε ότι καθώς ενισχύεται η ανάκαμψη, θα πρέπει να βρεθεί το σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής για τη στήριξη των οικονομιών και η σωστή ισορροπία μεταξύ στήριξης της οικονομίας και βιώσιμης ανάκαμψης.

Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών για τους τομείς της οικονομίας

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την οικονομία (ανάπτυξη με ρυθμό 4,3% του ΑΕΠ το 2021 και 4,4% του ΑΕΠ το 2022), επισημαίνοντας ωστόσο τις αποκλίσεις μεταξύ τομέων της οικονομίας και μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε τη σημασία των εργαλείων στήριξης της οικονομίας, όπως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, ο οποίος καλύπτει περίπου το 20% της απασχόλησης στην ΕΕ και 30 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 19 χώρες.

Σταδιακή η διακοπή των μέτρων στήριξης

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην άρουμε τη στήριξη στους απασχολούμενους και στις επιχειρήσεις μας πολύ γρήγορα», είπε ο Π. Τζεντιλόνι, παρότι η στήριξη αυτή έχει οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη στο 7,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 8% το 2021 και το δημόσιο χρέος στο 102% του ΑΕΠ το 2021. «Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε προσεκτικά τη μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δημοσιονομικές τις κατευθύνσεις για το 2022 στις αρχές Ιουνίου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι στόχος είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη και όχι απλώς η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, με τη βοήθεια του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης (RRF). Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει λάβει 18 εθνικά σχέδια που αξιολογεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα και κάλεσε τα πέντε κράτη-μέλη που δεν το έχουν ήδη κάνει να επικυρώσουν την απόφαση για τους ίδιους πόρους, για να καταστεί δυνατή η πρώτη εκταμίευση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα και άνιση ανάκαμψη

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η ΕΚΤ συμφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα φτάσει τα προ-πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2022. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα και αποκλίσεις στη διαδικασία ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό που ανεβαίνει το 2021, η Λαγκάρντ είπε ότι είναι προσωρινό και πως θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα το 2022.

Τις αποκλίσεις στην ανάκαμψη μεταξύ των κρατών-μελών, λόγω του ότι η πανδημία έπληξε το 2020 κάποιες χώρες περισσότερο, επεσήμανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.