Την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι τα εξής:

1. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, θα έχουν τρίμηνη αναστολή πληρωμής των δόσεων δανείων.

2. 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, η οποία θα είναι ακατάσχετη. Για όσους τελούν σε καθεστώς αναστολής και για τους επαγγελματίες που πλήττονται το κράτος λαμβάνει μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης. Το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου μέτρου ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Εντός της ημέρας δε, θα δοθούν οι συγκεκριμένοι κωδικοί των δραστηριοτήτων που πλήττονται.

3. Τα 800 ευρώ θα δοθούν και σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση λόγω των συνθηκών του κορονοϊού.

4. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολο των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις. Λόγω των έκτακτων συνθηκών και του πλήγματος επιχειρήσεων, δίνεται η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα μεταγενέστερα. Στόχος όπως τόνισε ο υπουργός, είναι η δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα, ενώ πρόσθεσε ότι 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν το Δώρο Πάσχα.

5. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τα μέτρα αυτά και δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στο μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ.





ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα