Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ο οποίος «φρενάρει» μία δυναμική ανάκαμψη και χτυπά τον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Scope, σε μία από τις πρώτες προσπάθειες των ξένων τμημάτων ανάλυσης να ποσοτικοποιήσουν τη ζημιά που θα προκαλέσει ο Covid-19 στην εγχώρια οικονομία. Όμως, η Scope τονίζει ότι η ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα δημόσια οικονομικά και τον τραπεζικό τομέα, είναι σημαντική.

«Η πανδημία φρενάρει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έπειτα από τη 10ετή κρίση, την ώρα που η ανάπτυξη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει ο Jakob Suwalski, που καλύπτει την ελληνική οικονομία για λογαριασμό της Scope. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές.

Εξαιτίας του κορονοϊού, η Scope προχωρά σε δραστική υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία, καθώς η προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2020 (έπειτα από το 1,9% του 2019) δίνει τη σειρά της σε εκτίμηση για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1%. Και αυτό, εφόσον η οικονομική ζημιά της πανδημίας περιοριστεί –για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι επιπτώσεις από το lockdown σε τόσες ευρωπαϊκές χώρες –συμπεριλαμβανομένων των ακυρώσεων σε πτήσεις και διακοπές- περνά ήδη στην ελληνική βιομηχανία του τουρισμού, η οποία κινεί περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας.

Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, το κλείσιμο σχεδόν όλων των καταστημάτων επιβαρύνει την ήδη αδύναμη αύξηση της κατανάλωσης. «Η επίπτωση είναι ότι το τυπικό ελληνικό νοικοκυριό πρέπει να χρηματοδοτήσει την κατανάλωση μέσω των αποταμιεύσεών του», εξηγεί ο Suwalski.

Μάλιστα εάν οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχιστούν και κατά το καλοκαίρι, όταν και κορυφώνει η τουριστική σαιζόν στην Ελλάδα, τότε η οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμα δυσμενέστερα σενάρια.

Όμως, πέραν της ανθεκτικότητας που θα επιδείξει η ελληνική οικονομία στις επιπτώσεις του κορονοϊού, η Scope συνεκτιμά ακόμα τέσσερις παράγοντες για να αποφασίσει την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης στους επόμενους 12-18 μήνες.

- Την έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ και την εγγύηση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές: Η Scope επισημαίνει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Pandemic Emergency Purchases Programme (στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα περίπου 12 δισ. ευρώ), αναμένεται να μειώσει το risk premium έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τίτλων. Και αυτό βελτιώνει την πρόσβαση της ελληνικής κυβέρνησης στις αγορές ομολόγων. Με το 90% των χρεών να είναι σταθερού επιτοκίου και με μέση ωρίμανση 21 χρόνων, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι προστατευμένη από τις όποιες διακυμάνσεις των αγορών.

- Την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής: Η ελληνική κυβέρνηση εισέρχεται σε αυτή την κρίση με σχετικά ισχυρή δημοσιονομική θέση. Επομένως, η Αθήνα θα έχει τώρα μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, για να αυξήσει δραματικά τις κρατικές δαπάνες, καθώς η ΕΕ χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

- Την υγεία του τραπεζικού κλάδου: Ο αναδιαρθρωμένος ελληνικός τραπεζικός κλάδος προσφέρει περιορισμένη στήριξη στην πραγματική οικονομία.

- Τη δέσμευση στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις: Το κλειδί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τελικά είναι η οικονομική ανάπτυξη, επομένως η Scope δηλώνει καθησυχασμένη από το momentum της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και την μέχρι στιγμής εμπειρία της στην κρίση.