Η «βουτιά» στα κινεζικά χρηματιστήρια, ακόμη και στη Wall Street, και το αργό, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών από τον θανατηφόρο ιό στην Κίνα, σπέρνουν ολοένα και περισσότερες ανησυχίες στις αγορές, με τους φόβους ναέχουν μπει πλέον και στα σαλόνια των γκαλερί και των διεθνών οίκων δημοπρασιών.

Οι επικεφαλής της κινεζικής και της ασιατικής αγοράς Τέχνης στους τρεις μεγάλους οίκους (Sotheby's, Christie's, Phillips), όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν θέλουν να σκεφτούν τα χειρότερα σενάρια για πιθανό ντόμινο κατρακύλας στις αγορές, αλλά αποφεύγουν και να μιλούν για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Πανικός επικρατεί ενόψει των ετοιμασιών της Art Basel στο Χονγκ Κονγκ, συμφερόντων MCH και Asian Art Fairs Ltd, που θα γίνει τον Μάρτιο. Από τη μια, έχουν ξεκινήσει να γίνονται ακυρώσεις επισκέψεων και αποσύρσεις εκθετών υπό τοαίτημα αποζημίωσης και, από την άλλη, εργαζόμενοι της φουάρ επισημαίνουν την επικινδυνότητα του να εργάζονται σε έναν κλειστό χώρο με αριθμό επισκεψιμότητας 60.000 άτομα!

ABHK19__Misc__Signage__PR_20190329_W2A0327-1_mikri


Την ίδια ώρα, αρκετές από τις ισχυρές γκαλερί που διατηρούν έδρα και στο Χονγκ Κονγκ, όπως η Pace και η Zwirmer, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αλλαγή του προγράμματός τους εξαιτίας των τρομακτικών διαστάσεων που παίρνει η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλάζοντας προς το παρόν τις ημερομηνίες για τις σχεδιασμένες εκθέσεις.

Η κινεζική αγορά Τέχνης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να ατονήσουν οι συναλλαγές εντός των salerooms.

«Σωσίβιο» στην τρέχουσα κατάσταση ενδεχομένως να είναι οι διαδικτυακές συναλλαγές, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για να βγει οποιοδήποτε συμπέρασμα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Παγωμάρα επικρατεί στα γραφεία των Οίκων Sotheby's, Christie's και Phillips, καθώς μεγάλο ποσοστό της πελατείας τους προέρχεται από Κινέζους και Ασιάτες γενικότερα, ενώ αναμένονταν υψηλά νούμερα για έργα Κινεζικής Τέχνης, που αποτελεί και το δυνατό χαρτί στο διεθνές χρηματιστήριο Τέχνης τα τελευταία χρόνια.

Η στήλη επικοινώνησε με τους ειδικούς και επικεφαλής του Οίκου Sotheby's (S. Fong, M. Mitzi, A. Weng), οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε τοποθέτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ταμπλό της αγοράς.

Τεράστια είναι και η ανησυχία για την αγορά κρασιού, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων καταγράφεται στα κινεζικά salerooms. Ωστόσο, ο Ad. Bilbey, επικεφαλής του Τμήματος Κρασιών στους Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ, απέφυγε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκτίμηση.

sotheby-wine-fw-0917-net_-_mikri


Παρόμοια στάση κράτησαν και οι ειδικοί στον Οίκο Christie's (L. Lin, F. Pei) και Phillips (K. Carder), εντείνοντας τα σενάρια για ένα «μίνι κραχ» στη μέχρι τώρα καλπάζουσα αγορά. 

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στην ενότητα Πολιτισμός/Luxury & Art Business του ενθέτου «SECRET».