Πρόταση για σχέδιο συμβιβαστικής λύσης κατέθεσε στο Eurogroup η Μαδρίτη, ισχυριζόμενη ότι αυτό  μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο. Η συζήτηση της πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα η  Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κοροναϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο.

 Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ δηλαδή θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός αυτού του ταμείου.

  Εκτιμάται ότι η πρόταση της Ισπανίας δεν απέχει και πολύ από την λύση της Fed, ωστόσο φαίνεται να προκύπτουν αγκυλώσεις τόσο από Γερμανία, όσο και από Ιταλία.

 Οι πληροφορίες λένε ότι η Ρώμη προβάλλει αντιστάσεις καθώς θα προτιμούσε μια ξεκάθαρη λύση με ένα κορωνοομόλογο. Όμως καθώς αυτή η επιλογή αποτελεί κόκκινη γραμμή για την άλλη πλευρά σε αυτή τη φάση, η πρόταση της Ισπανίας δημιουργεί ένα μηχανισμό κοινού δανεισμού, άρα και η Ρώμη έχει κίνητρο να το δεχτεί.