Η γενική αρχή για την έκπτωση 25% στον ΕΦΚΑ είναι να έχουν πληρωθεί οι εισφορές του Ιανουαρίου 2020. Αυτό ορίζει το υπουργείο Εργασίας και αφορά, κατά τη δικηγόρο Ολυµπία Νικολοπούλου, «όλους τους επαγγελµατίες, είτε αυτοί έχουν κλείσει την επιχείρησή τους µε κρατική εντολή είτε ανήκουν σε πληττόµενους κλάδους είτε δεν έχουν κλείσει ούτε πλήττονται».

Ειδικά, όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελµατίες είναι τα εξής:

Μέχρι πότε έπρεπε να αποπληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου για να τύχουν της έκπτωσης 25%;

Έως τις 10 Απριλίου. Η έκπτωση µειώνει την ελάχιστη εισφορά από τα 220 στα 165 ευρώ.

Το µέτρο αφορά όλους τους αυτοτελώς απασχολουµένους και ελεύθερους επαγγελµατίες;

Αφορά όσους πλήττονται από τον ιό ή όχι. Όσοι πλήττονται µπορούν να καταβάλουν τις εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 4 µηνιαίες δόσεις από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο.

Αφορά και επιστήµονες;
Ασφαλώς, ανεξαρτήτως αν εντάσσονται σε ΚΑ∆ πληττόµενων δραστηριοτήτων. Η δυνατότητα, όµως, της 4µηνης παράτασης από τον 9ο/2020 σε 4 δόσεις ισχύει µόνο αν εντάσσονται στους πληττόµενους ΚΑ∆.

Χάνεται η έκπτωση αν έχουν ήδη πληρωθεί οι εισφορές του Φεβρουαρίου 2020 πριν από την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων;

Οι πληρωµές µε τους παλαιούς κωδικούς πληρωµής θεωρούνται πληρωµές που αφορούν εισφορές του 2019. Άρα, αν κάποιος θέλει να έχει έκπτωση 25%, πρέπει να πληρώσει έως 10 Απριλίου. Το ποσό που έχει καταβληθεί θα πιστωθεί και θα του επιστραφεί µεταγενέστερα.

Αν κάποιος πλήρωσε τις εισφορές Φεβρουαρίου πριν από την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων, χάνει την έκπτωση του 25%;

Και εδώ η διαφορά θα πιστωθεί. Τι προκύπτει για όσους έχουν πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών τους; Η εκκαθάριση θα γίνει από Μάιο µέχρι Ιούνιο. Οι επιστροφές δεν έχουν έκπτωση 25%.

Στην περίπτωση που κάποιοι είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες και παράλληλα µισθωτοί, στους οποίους δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια, έχουν µείωση;

Η ανάρτηση θα γίνει στα τέλη Απριλίου. Με την ανάρτηση θα διευκρινισθεί αν θα παρασχεθεί δυνατότητα καταβολής µε µείωση κατά 25%.

Με τα µέλη εταιρειών τι ισχύει;

Η έκπτωση 25% ή οι δόσεις ισχύουν για όσους καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές µε το σύστηµα των µη µισθωτών, είτε είναι αυταπασχολούµενοι είτε µέλη εταιρειών.

Ισχύουν για τους δικηγόρους και τα στελέχη δικηγορικών εταιρειών;

Ασφαλώς.

Η έκπτωση ισχύει και για το ΕΤΕΑΕΠ;

Ασφαλώς, αν ανήκει στους πληττόµενους, αφού η έκπτωση 25% αφορά κύρια σύνταξη, ασθένεια, επικούρηση, Εφάπαξ και ανεργία.
Επηρεάζεται η µελλοντική σύνταξη από τη µείωση του 25%; Θα λαµβάνονται υπόψη οι καταβαλλόµενες µειωµένες εισφορές, µε ελάχιστη επίπτωση.

Η έκπτωση 25% είναι προαιρετική;

Ασφαλώς. Οσοι επιθυµούν µπορούν να καταβάλουν το 100% των εισφορών τους, καθώς η µείωσή τους θα ληφθεί υπόψη στον υπολογισµό των µελλοντικών συντάξιµων υποδοχών.

Για τις εισφορές Μαρτίου 2020 τι ισχύει;

Να έχουν εξοφληθεί επιπλέον και οι εισφορές Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την παραπάνω έκπτωση, µέχρι και την ηµεροµηνία καταβολής των εισφορών Μαρτίου 2020, χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσµης καταβολής.

Εάν δεν επιθυµούν κάποιοι την υπαγωγή τους στην παραπάνω ρύθµιση;

Θα πληρώσουν τις παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς την παραπάνω προβλεπόµενη µείωση, εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας.

Η µείωση 25% στις τρέχουσες εισφορές των παραπάνω µηνών πού εφαρµόζεται;

Όπου οι ασφαλισµένοι έχουν επιλέξει την ειδική ασφαλιστική κατηγορία ως νέοι επαγγελµατίες και στις περιπτώσεις γυναικών ασφαλισµένων που δικαιούνται µείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης.

Τι ισχύει για δικηγόρους;

Αν η προβλεπόµενη παρακράτηση επί των γραµµατίων προείσπραξης, για τους µήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020, υπερβαίνει τη µηνιαία εισφορά που προκύπτει κατ’ εφαρµογή της παρούσας υπουργικής απόφασης, το επιπλέον ποσό συµψηφίζεται µε την ετήσια ασφαλιστική οφειλή.

Η µείωση 25% στις εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου πού δεν εφαρµόζεται;

Σε περιπτώσεις που για την ασκούµενη δραστηριότητα προκύπτει προαιρετική, µη υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση και σε περιπτώσεις που, µετά τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο ασφαλισµένος έχει αιτηθεί την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 17/4