Τα χρέη πολλά... Η πολύμηνη πανδημία έχει προκαλέσει τεράστια χρέη σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ήδη στις Εφορίες υπάρχει πτώση εσόδων, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τα χρέη του ΕΦΚΑ. Το ερώτημα σαφές. Τι κάνω για τη ρύθμιση των χρεών μου; Τι κάνω ώστε να διασωθώ; Να τα δούμε αναλυτικά.

Χρέη Εφορίας

Η πληρωμή των δόσεων της Εφορίας παγώνει και τον Μάρτιο για πληττομένους, ενώ όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και τον Απρίλιο την ίδια εξέλιξη. Η όλη εξέλιξη έχει ως εξής. Όσες υποχρεώσεις παγώνουν αυτόματα προωθούνται στο τέλος της ρύθμισης. Δηλαδή, κάθε δόση που χάνεται προωθείται αυτόματα στο τέλος των 12 ή των 24 ή των 48 δόσεων... Για τις οφειλές που έχουν ρυθμιστεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής η απόφαση έχει ως εξής: «Παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης -η τελευταία αφορά τον Μάρτιο- ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους ΚΑΔ, καθώς και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή των δόσεων αυτών προστίθεται στο τέλος της αρχικής ρύθμισης.

Χρέη εντός κοροναϊού

Τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί εντός κοροναϊού εξοφλούνται σε 24-48 μηνιαίες δόσεις, με πρώτο μήνα τον Ιανουάριο του 2022. Η ρύθμιση αφορά χρέη που έπρεπε να πληρωθούν από Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020 και Οκτώβριο έως Δεκέμβριο του 2020. Όλες οι πληρωμές αυτές εντάσσονται σε 24 ή 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι λοιπές στο τέλος κάθε μήνα.
Απλήρωτες οφειλές

Για όσες οφειλές δεν πληρώθηκαν υπάρχει η πρόβλεψη της αποπληρωμής σε 12 ή σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Αφορά νοικυριά και επιχειρήσεις με επιτόκιο 5,32% τον χρόνο ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Ακόμα, στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, αλλά δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Έκτακτες οφειλές

Στις έκτακτες οφειλές εντάσσονται φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019 και ΕΝΦΙΑ του 2020 φυσικών και νομικών προσώπων, αν δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Ακόμα, υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως ή σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% τον χρόνο. Δηλαδή, χρέη κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς και πολεοδομικές και τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από την Εφορία. Χρέη κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, πολεοδομικές και τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από την Εφορία πηγαίνουν σε πάγια ρύθμιση σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως ή σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% τον χρόνο.

Η οικονοµία το 2021

Ξήλωµα της έκτακτης εισφοράς • Αύξηση µισθών Ρύθµιση χρεών • Αύξηση και αναδροµικά συντάξεων

  • Πληρωµή απλήρωτων συντάξεων
  • Φόρος από 22% στο 9%
  • Επιστρεπτέα
  • Ρύθµιση δανείων - ΕΦΚΑ
  • Νέα δάνεια σε επιχειρήσεις
  • «Συν-Εργασία» µε 50 ένσηµα
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»