Πρωτόγνωρη κατάσταση που άλλαξε μέσα σε μία νύχτα τις συνήθειες του κόσμου, επιφέροντας σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, χαρακτήρισε τα όσα βιώνει η ελληνική αγορά και οχι μόνο, ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, απευθυνόμενος στους μετόχους της εταιρίας.

Ωστόσο, εκείνο που πιστεύει ακράδαντα όπως είπε, είναι ότι παραμένει αναλλοίωτο το αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
«Η εμπιστοσύνη που μας δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια είναι για όλους εμάς στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ οδηγός, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Κι είμαι σίγουρος ότι κι εσείς αισθάνεστε ότι ανταποδίδουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εμπιστοσύνη σας, με πολύ σκληρή δουλειά, με διαχρονικά θετικά αποτελέσματα, με ικανοποιητικές αποδόσεις και με χρηστή Διοίκηση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και σε αυτή την δύσκολη περίοδο οι άνθρωποι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εργάζονται με ζήλο, αφοσίωση κι υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερης αυτής συγκυρίας και τη διασφάλιση της περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου μας».

Οσο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και συνεργατών του ομίλου ο κ. Περιστέρης διαβεβαίωσε πως παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα.

Σχετικά με τον τομέα της καθαρής ενέργειας όπου η εταιρεία, όπως είπε, πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα και στη διεθνή αγορά, αποτελεί πλέον παγκόσμια προτεραιότητα ενώ ταυτόχρονα, αναδεικνύεται ως μια σοφή επιχειρηματική αλλά κι επενδυτική επιλογή και στις συνθήκες της πανδημίας.
«Πιστεύουμε τώρα ακόμα περισσότερο από ποτέ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την χώρα μας να συνεχίσει με ένταση την στροφή της προς ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Οχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, αλλά και για λόγους καθαρά οικονομικούς. Οι επενδύσεις ΑΠΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στην μετά - COVID19 εποχή».

Και εξήγησε για ποιους λόγους:
1. Γιατί υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ,επενδυτικού ύψους της τάξης των 8,5 - 9 δις ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης 3ετίας.
2. Γιατί στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το επί μακρόν κυοφορούμενο θεσμικό τους πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 - 2 δις ευρώ,τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση.
3. Γιατί άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ως άνω επενδύσεις ΑΠΕ είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), για τη σταδιακή υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα,νησιά Β. Αιγαίου), συνολικού ύψους 2 - 2,5 δις ευρώ, με άμεση προοπτική τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.
4.Γιατί τα ως άνω έργα ΑΠΕ, ιδίως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και τα αντλησοταμιευτικά,έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία: της τάξης του 50% τα αιολικά, του 70% τα υδροηλεκτρικά και του 75% τα αποθηκευτικά - αντλησοταμίευσης.
5. Γιατί τα έργα ΑΠΕ έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία και απασχόληση.Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA που μόλις κυκλοφόρησε (“Global Renewables Outlook 2020»), οι επενδύσεις σε ΑΠΕ επιστρέφουν στην οικονομία €3-8 (ανάλογα με την τεχνολογία και τις τοπικές συνθήκες) για κάθε 1€ που επενδύεται σε αυτές, ενώ μπορούν να τετραπλασιασουμε τον αριθμό απασχολούμενων στον τομέα, σε ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
6. Γιατί αρκετά από τα ως άνω έργα ΑΠΕ έχουν και σημαντικά πρόσθετα οφέλη, είτε περιβαλλοντικά/οικονομικά, όπως τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας/βιοαερίου, είτε τουριστικής αναβάθμισης/σταθεροποίησης του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και αποθηκευτικά έργα

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ.... ΔΙΠΛΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ο Γιώργος Περιστέρης χαρακτήρισε το 2019 θετική χρονιά, καθώς η διεθνοποιημένη παρουσία του Ομίλου και η συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος επέτρεψε την αύξηση των οικονομικών μεγεθών και της εγκατεστημένης ισχύος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
«Πλέον, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διπλή κρίση - δημόσιας υγείας και οικονομική - η διάρκεια και οι επιπτώσεις της οποίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Από την άλλη πλευρά, τα πεδία δραστηριότητας του Ομίλου μας, τα ποιοτικά οικονομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η διεθνής μας παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη μας μας επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Ομιλό μας και την ελληνική οικονομία και για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε την επέκταση του επενδυτικού μας προγράμματος στις ΑΠΕ στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε στην καθαρή ενέργεια στη χώρα μας υπερβαίνει πλέοντα 1,5 δις. Ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία και που θα συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και των στόχων του προγράμματος απεξάρτησης της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα».

Ο κ. Περιστέρης τόνισε ακόμη πως τη στιγμή αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα χρειάζεται επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια, μπροστάρηδες σε αυτό οφείλουν να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις.

«Από την πλευρά μας, μπορούμε περήφανα να ισχυριστούμε ότι και σε αυτή τη συγκυρία βάζουμε πλάτη! Είμαστε και πάλι σε θέση να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και κατά την διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και στην καθαρή ενέργεια, προς όφελος της χώρας μας, όλων εσάς των μετόχων μας και των εργαζομένων μας, αλλά και να διατηρούμε συνεχώς και αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων του Ομίλου μας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η σκληρή δουλειά έχει αποτελέσματα. Κι είμαστε χαρούμενοι που επιτυγχάνουμε πολύ νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχαμε προγραμματίσει τους στόχους που θέτουμε».


ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 2020
Οπως ο ίδιος πληροφόρησε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζει να μελετά νέες επενδυτικές προτάσεις κι επιλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θέλοντας να εκφράσει τον σεβασμό προς τους μετόχους της εταιρείας ξεκαθάρισε πως και το 2020 η συνολική καταβολή μετρητών προς τους μετόχους θα είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2019, χρονιά κατά την οποία είχε επίσης αυξηθεί κατά περίπου 15% (σε σχέση με το 2018).

«Αγαπητοί φίλοι, ατενίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από ό,τι συνήθως, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους μας και για την εθνική μας οικονομία. Ελπίζω σύντομα να βρεθούμε όλοι μαζί, υγιείς, από κοντά».