Μέσα σε όλο αυτό, το «κινούμενο πλέγμα» της Οικονομίας και της διαρκούς μετατόπισης των δεδομένων σε Αγορές και Επενδύσεις, που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, υπάρχει και ένα θετικό αντίκρισμα. Και μάλιστα, πολύ ισχυρό.

Η μεγάλη κρίση της πανδημίας επιταχύνει την πορεία προς μία ακόμη πιο ενισχυμένη πράσινη οικονομία, με τον κλάδο της Ενέργειας να είναι ο πρώτος που, ήδη, έχει αδράξει την ευκαιρία για να υλοποιήσει τον μεγάλο βασικό - και εθνικό - στόχο τα επόμενα έτη. Δηλαδή, τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως και 35% και το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 
Πιρν από λίγες ημέρες, την 1η Οκτωβρίου 2020, προχώρησε το πιο σημαντικό έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και στον τομέα των Φωτοβολταϊκών. Ενα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, συνολικής ισχύος 204 MW, εξαγοράστηκε από την «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ». Βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης και θα κατασκευαστεί από τη Γερμανική εταιρεία «JUWI» στην Κοζάνη.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα επισπεύσει την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 130 εκατ. ευρώ, με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%. Ακόμη, ανοίγουν περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας οι οποίες όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ θα προέλθουν από την περιοχή της Κοζάνης.

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EBRD
ME €75 EKAT. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

Στις 5 Οκτωβρίου 2020, ολοκληρώθηκε επιτυχώς το pricing (διαδικασία τιμολόγησης) για την έκδοση νέων ομολογιών, από την HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, εξ ολοκλήρου θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς του επικείμενου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε με την έκδοση νέων ομολογιών, αξίας 99,9 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 2,42%.

Οι συγκεκριμένες ομολογίες αποτελούν μέρος των υφιστάμενων ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024 και διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συνεισφέρει το 75% της έκδοσης.
Τα αντληθέντα κεφάλαια που διασφαλίστηκαν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους θα διατεθούν αποκλειστικά για την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μείγματος χρηματοδότησης του Ομίλου ΕΛΠΕ και στη περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.

Αξίζει να τονιστεί ότι το πολύ χαμηλό επιτόκιο της έκδοσης είναι χαρακτηριστική ένδειξη της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο Ομιλος ΕΛΠΕ από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους, όπως εν προκειμένω η EBRD.

ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Για το μεγάλο αυτό εγχείρημα στον κλάδο της Ενέργειας υπολογίζεται ότι θα παράγεται ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων. Αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους (!).

Θα κατασκευαστούν 18 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων.

Οι εργασίες κατασκευής προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός του μήνα Οκτωβρίου και το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, και κάνοντας μονόδρομο την περιβαλλοντική στροφή στον κλάδο της Ενέργειας.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com