Τις μεταρρυθμίσεις στον  τομέα της φορολογίας  που έχουν καταλυτική επίδραση στην ανακούφιση  όχι μόνο των ευπαθών αλλά και το σύνολο των  χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων παρουσίασε  σε ομιλία του  στο φορολογικό  φόρουμ του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου  ο  Γιώργος  Μαυραγάνης.  «Οι επιτυχίες αυτές ήλθαν μετά από επίπονη προσπάθεια του Πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, αλλά προπάντων μετά από τις θυσίες του ελληνικού λαού. Γι? αυτό και μέρος του πλεονάσματος διατίθεται στους συμπατριώτες μας που υπέστησαν τις θυσίες, επλήγησαν περισσότερο και βρέθηκαν σε πιο δύσκολη θέση στα χρόνια της μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» σημείωσε μεταξύ άλλων  ο υφυπουργός  Οικονομικών προαναγγέλλοντας  την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα έχει τις εξής  πολύ σημαντικές τομές:

-         Στο Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία θα εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας, ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995. Παράλληλα προβλέφθηκε διάταξη με την οποία θα μειώνεται ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

-         Σχετικά  με το Φόρο Υπεραξίας Εισηγμένων Μετοχών προωθούνται αλλαγές για τη διευκόλυνση των συναλλαγών. Συγκεκριμένα απαλλάσσονται οι μικρομέτοχοι. Ειδικότερα ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1 Ιανουαρίου 2009 και έπειτα.

-         Την ίδια στιγμή τα πρόστιμα μειώνονται δραστικά. Για τις περισσότερες παραβάσεις από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία το πρόστιμο μειώνεται στα 250 από τα 1000 ευρώ, ενώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία μειώνεται στα 500 από 2.500 ευρώ βάζοντας και οροφή για πολλαπλές παραβάσεις. Επιπρόσθετα τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου δεν υπόκεινται σε πρόστιμο εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.  

-         Επίσης δεν υπόκεινται σε παρακράτηση οι τόκοι ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος.

-         Ακόμη το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα ενώ μπαίνει και νομοθετικό φρένο σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ.

-         Επιπλέον δεν επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

-         Επίσης οι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης.

-         Σε ότι αφορά στα αποθεματικά εταιρειών από Sale and Lease Back παραμένουν αφορολόγητα για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

-         Για   τα  αυτοκίνητα, καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Σε ότι αφορά στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας δεν θα λαμβάνεται η ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα αλλά η ημερομηνίας πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου,  με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθορισμό του φόρου.

Την ίδια στιγμή  μέσα στο 2013 προωθήθηκαν οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων όπως οι ακόλουθες:

α. Μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 Ευρώ περίπου.

β. Μειώθηκε ο ανώτατος συντελεστής μισθωτών και συνταξιούχων από 45% σε 42%

γ. Μειώθηκε ο φόρος στα μερίσματα από 25% σε 10%

δ. Ο φόρος υπεραξίας κεφαλαίου που είχε προβλεφθεί στο 20% μειώθηκε σε 15%.

ε. Μειώθηκε κατά 15% το ειδικό τέλος ακινήτων με την αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ).

στ. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%.