Ζεστό χρήμα πέφτει στην αγορά  για άμεση και αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συστήνεται Ταμείο Εγγυοδοσίας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19», ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ

Το Ταμείο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση στις επιχειρήσεις δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, σκοπός της σύστασης του Ταμείου είναι να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα το ΕΠΑνΕΚ καλείται να συνδράμει με τους διαθέσιμους πόρους του τις εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικότερα, μέσω του ταμείου χορηγείται χρηματοδοτική συνδρομή για την υλοποίηση χρηματοδοτικών μέσων εγγυοδοσίας χαρτοφυλακίου νέων δανείων Κεφαλαίου Κίνησης με ανώτατο όριο, σε συνεργασία με επιλεγμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Τα χρηματοδοτικά μέσα σχεδιάζονται ειδικά για το σκοπό της στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που δημιουργείται από την επιδημική έκρηξη του COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα αναρτηθεί η πρόσκληση προς τις τράπεζες και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και θα καλύψουν το 80% κάθε δανείου.

Λειτουργία

Για την ευνοϊκότερη χρηματοδότηση των μικρών, μεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το ΤΕΕ θα εγγυάται -κατά 80%- το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάθε τραπεζικού ιδρύματος και αντίστοιχα το 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου μεγάλων επιχειρήσεων.

• Σκοπός της σύστασης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 ύψους ενός δισεκατομμυρίου (1.000.000.000) ευρώ, με συνολική μόχλευση ρευστότητας τριάμισι δισεκατομμύρια (3.500.000.000) ευρώ, είναι η στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19 (2020/C 91 I/01).

• Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%.

• Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 τακτής λήξης και διάρκεια έως 5 έτη και καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.

Για την καλύτερη στόχευση και αποτελεσματικότερη λειτουργία, στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων δημιουργούνται 2 Διακριτά Εγγυοδοτικά Κεφάλαια.

1. Εγγυοδοτικό Κεφάλαιο ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) ευρώ για Χαρτοφυλάκιο νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 40% με Τελικούς Αποδέκτες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και συνολικό ύψος Δανείων 1.500.000.000 (1,5 δισ.) ευρώ.

2. Εγγυοδοτικό Κεφάλαιο ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) ευρώ για Χαρτοφυλάκιο νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 30% με Τελικούς Αποδέκτες Μεγάλες Επιχειρήσεις και συνολικό ύψος Δανείων 2.000.000.000 (2 δισ.) ευρώ.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες.

Από την χρηματοδότηση εξαιρούνται οι εξωχώριες επιχειρήσεις, οι εταιρείες συμμετοχών, επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους. Επίσης εξαιρούνται από την χρηματοδότηση επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) και εμφάνισαν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών). Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την καλύτερη στόχευση και αποτελεσματικότερη λειτουργία στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων δημιουργούνται δυο Διακριτά Εγγυοδοτικά Κεφάλαια:

Ανώτατο ποσό χρηματοδότησης

Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μεγαλύτερο:

- το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019 (στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του)

ή

- το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019

ή

3. Μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

Επιπλέον της εγγύησης, παρέχεται επιχορήγηση προμήθειας εγγύησης των δανειοληπτών, προϋπολογισμού έως 250 εκατ. (250.000.000) ευρώ.

Τα εν λόγω όρια εγγυοδοτικών κεφαλαίων μπορούν να ανακατανεμηθούν μεταξύ των κατηγοριών των επιχειρήσεων, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες ή και να αυξηθούν στο μέλλον.

«Ζεστό χρήμα» για πάνω από 100.000 επιχειρήσεις που αποδέχτηκαν τους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τα ποσά της «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα δουν σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες συμπλήρωσαν χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ την Αίτηση Χορήγησης, επέλεξαν το τελικό ποσό του κρατικού χαμηλότοκου δανείου και αποδέχθηκαν τους όρους αποπληρωμής του.

Συγκεκριμένα χθες οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες 9.221 αιτήσεις ενώ ο αριθμός των επισκέψεων στην πλατφόρμα ξεπέρασε τις 105.000.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι επιχειρήσεις των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του κρατικού δανείου έχουν τη δυνατότητα εντός 5 εργάσιμων ημερών να υποβάλουν ένσταση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ με αίτημα επανεξέτασης.

Οι περισσότερες αιτήσεις που απορρίφθηκαν είχαν υποβληθεί από ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο. Επίσης μετά την υποβολή της οριστικής αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης, η επιχείρηση μπορεί να τροποποιήσει την αίτηση αυτή περισσότερες από μία φορές μέχρι το τέλος της ημέρας της αρχικής υποβολής της. Μετά το πέρας της ημέρας αυτής, η οριστική αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου.

Στην εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι οι ενεργές κατά την υποβολή της αίτησης, ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανόμενων των ατομικών, ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες κατά την 31η Μαρτίου 2020 απασχολούσαν από 1 έως 500 εργαζόμενους, ή οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες δεν απασχολούσαν εργαζόμενους κατά την 31η Μαρτίου 2020.

-Για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής αποτελεί προϋπόθεση η επιχείρηση να μην είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και τις 2 Απριλίου 2020, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από τη μη υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την ως άνω χρονική περίοδο.

Διευκρινίζεται ότι προκειμένου να αποκλεισθεί μια επιχείρηση και να μην είναι δικαιούχος, θα πρέπει να είναι σε αδράνεια συνεχώς για όλο το διάστημα από 1ης Απριλίου 2019 και μετά, έως και τις 2 Απριλίου 2020. Συνεπώς, αν μια επιχείρηση είναι μόνο κάποιο διάστημα σε αδράνεια ή υπάρχουν τμηματικές περίοδοι αδράνειας, π.χ. από 1/5/2019-30/11/2019 και από 1/1/2020-31/1/2020, δικαιούται την επιστρεπτέα προκαταβολή, εφόσον βέβαια πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

Για το σκοπό αυτό είναι κατ' αρχήν επιλέξιμες όλες οι επιχειρήσεις που στο διάστημα αυτό εμφανίζονται ως «ενεργές», σύμφωνα με τα ανωτέρω. Ομοίως, η προϋπόθεση της μη υποβολής μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ αφορά τις επιχειρήσεις, οι οποίες καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και τις 2 Απριλίου 2020, υπέβαλαν δηλώσεις με μηδενικές εισροές και μηδενικές εκροές, δηλαδή δηλώσεις μέχρι και το Α' τρίμηνο του 2020, για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και για τον τρίτο μήνα του 2020 για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.