Παραμένει στο τραπέζι η συζήτηση της πιθανότητας να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και καφέ, με τον τρόπο λειτουργίας τους να ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες για την προστασία από τον κοροναϊό.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την λειτουργία τον καταστημάτων εστίασης και καφέ στην οποία θα περιγράφεται με λεπτομέρειες και το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων.

 Τα καταστήματα εστίασης αναμένεται κανονικά να ανοίξουν ρολά την 1η Ιουνίου, αλλά στον κόσμο της αγοράς υπάρχει ισχυρό το σενάριο η έναρξη της λειτουργίας τους να γίνει νωρίτερα, στις 25 Μαΐου, εάν υπάρξει θετική εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.

 Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξετάζεται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων ανάλογα με τη διαρρύθμιση, δεν θα ισχύει το όριο των 4 ατόμων για οικογένειες με περισσότερα άτομα ενώ τραπέζια θα υπάρχουν και στους εσωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει επαρκής αερισμός από παράθυρα και πόρτες. Ήδη οι δήμοι της χωράς έχουν συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερων εξωτερικών χώρων λόγω των εκτάκτων αναγκών.

 Θεοδωρικάκος: Έως το τέλος του έτους οι ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα

Η νομοθετική ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ο διπλασιασμός του εξωτερικού χώρου που χρησιμοποιούν καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα.

 Όπως δήλωσε σήμερα στο Open ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, το πιο πιθανό είναι ότι οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

 Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».

 Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στη ρύθμιση είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να μείνουν ανοικτοί διάδρομοι (γύρω στο 1.80 m) και πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις, όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση θα γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

 Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», έρχεται και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που θα προσωρινή και για όσο θα διαρκέσει η κρίση του κοροναϊού.. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιθανότερο είναι πως ο συντελεστής θα μειωθεί από το 13% στο 11% τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως έως το τέλος του έτους.

 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα