Υποδοχή τουριστών από χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία, δειγματοληψίες, συνεργαζόμενο γιατρό καταλύματος, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό σχέδιο Restart Tourism για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα. 

Η έναρξη θα γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό που θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαΐου με τα σκάφη αναψυχής, ενώ η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία, είναι η 29η Μαΐου, οπότε θα ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ. Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα.

Στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και οι πόρτες της Ελλάδας και για τους τουρίστες από το εξωτερικό. Το σχέδιο προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με 19 χώρες, που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Αυτές οι χώρες είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα σε όλους τους επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, εκτός, βέβαια και εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού, το εναπομείναν -μείζον- ζήτημα για τον κλάδο είναι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τα οποία, κατά τις πληροφορίες, πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις και συσκέψεις με τους επιδημιολόγους.

Τα πρωτόκολλα είναι κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι απομένει ελάχιστος χρόνος από την στιγμή που οι μονάδες συνεχούς λειτουργίας θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν, από την 1η Ιουνίου, στο πρώτο στάδιο κυρίως για τους Έλληνες επισκέπτες, αφού η απελευθέρωση των πτήσεων από το εξωτερικό για το Ελ. Βενιζέλος ορίστηκε για τις 15 Ιουνίου και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, στους νησιωτικούς προορισμούς από 1ης Ιουλίου.

Χωρίς τεστ

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει πως δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ για τον κοροναϊό στους επιβάτες, αλλά ούτε και υποχρεωτική καραντίνα. Βέβαια αυτό δεν αποκλείει, όπως είπε, κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Το σχέδιο τον τουρισμό φέρει την κωδική ονομασία Restart Tourism και σύμφωνα με τον υπουργό είναι ολοκληρωμένο, σαφές και σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης

Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων εστιάζουν στα εξής:

Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο

Μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο

Νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο

Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Μείωση προκαταβολής φόρου

Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο

ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική Χρηματοδότηση / Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων κοροναϊού

Προκειμένου να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην άρση των περιορισμών και στην ανάγκη διατήρησης των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα, τα ελληνικά νησιά -παρά τις ελλιπείς υγειονομικές δυνατότητες- καλούνται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες για φέτος απαιτήσεις, εξ’ ου και στο σχέδιο του υπουργείου υπάρχει αναλυτική αναφορά στη διαχείριση πιθανού κρούσματος κοροναϊού.

Το σχέδιο αυτό εδράζεται σε δύο πυλώνες:

1. Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας

Εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων.
Ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα.
Ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

2. Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος

Γιατρός καταλύματος που επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο.

Ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί.

Μεταφορά σε δομή υγείας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργό δεσμεύεται για την εξασφάλιση 600 νέων κλινών COVID-19 στα νησιά, καθώς και για την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών τεστ.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω κριτήρια (πρόσβαση σε δομές υγείας και διενέργεια τεστ), οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας θα χωρίζονται σε τρία επίπεδα κινδύνου:

Υψηλό.
Μεσαίο.
Χαμηλό.

Αυτό θα συνεπάγεται τη λήψη ειδικών μέτρων ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση κρούσματος και να επιτυγχάνεται η άμεση παρέμβαση των υγειονομικών αρχών.

Αποθεώνουν τα διεθνή ΜΜΕ την Ελλάδα

Καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση των τουριστών αναμένεται να παίξει πέρα από τα καθημερινά πλέον εγκώμια και προτροπές του διεθνούς Τύπου σε πολίτες να επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό την Ελλάδα.

Τον γύρο του κόσμου κάνει του άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα με πολλά μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν δημοσιεύματα για την πρόθεση της χώρας μας να υποδεχθεί τουρίστες.

Η Ελλάδα θα υποδεχτεί τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ηλεκτρονική έκδοση της Guardian περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατά το διάγγελμά του για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, της εργασίας και του τουρισμού.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο ABC δημοσιεύει άρθρο με το οποίο σημειώνει πως η πολυαναμενόμη τουριστική σεζόν της Ελλάδας θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου, τονίζοντας πως οι διεθνείς πτήσεις θα επανεκκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα πολύ νωρίς στην Ελλάδα και αυτό πιστώθηκε με χαμηλό αριθμό θανάτων και βαριά ασθενών από τον κοροναϊό σημειώνει το δημοσίευμα.