Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί του σχεδίου ανάκαμψης από τη κρίση του κορωνοϊού που πρότειναν Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

 «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού. Η πρόταση (Μέρκελ - Μακρόν) υποβλήθηκε, φυσικά, με σκοπό να διευκολύνει την ευρεία έγκριση την οποία και θα υποστηρίξω, διότι εν τέλει όλοι θα επωφεληθούμε από αυτήν. Γι 'αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (S) πολιτικός.

 «Το αναπτυξιακό σχέδιο ανατρέχει σε ιδέες του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Φυσικά και το ψηφίσαμε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι γνωστό (βέβαια) ότι όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε αυτήν την πρωτοβουλία, είναι μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Εκείνο που μάλλον απομένει είναι να ξεπεραστούν oι "εμμονικές δυνάμεις" σε τμήματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU-CSU). Είμαι απολύτως βέβαιος (όμως) ότι και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση θα αναγνωρίσει στο τέλος πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή συνοχή και η οικονομική ανάκαμψη, ειδικά για τη Γερμανία ως εξαγωγικό κράτος», υπογράμμισε ο Μάας.

«Απαραίτητη οικολογική και ψηφιακή αναδιάρθρωση της κοινωνίας μας»

«Τώρα είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο μέλλον, με άλλα λόγια στην απαραίτητη οικολογική και ψηφιακή αναδιάρθρωση της κοινωνίας μας. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επεξεργαστούν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να καταστήσουν την οικονομία τους πιο ανθεκτική. Και θέλουμε επίσης να συνδέσουμε τα κεφάλαια (αυτά) με το κράτος δικαίου», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

 «Ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την Ευρώπη»

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ευρώπη - και επομένως και για τη Γερμανία εάν υπάρξει αντιευρωπαϊκή πλειοψηφία σε ένα μεγάλο κράτος μέλος της ΕΕ όπως η Ιταλία, τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα στην ΕΕ. Δεν μπορεί κανείς να απελευθερωθεί εύκολα από τις αντιγερμανικές προκαταλήψεις, (γι αυτό και) ο τόνος όσων λέμε έχει μεγάλη σημασία. Η Γερμανία θεωρείται συχνά, ειδικά στη νότια Ευρώπη, πανίσχυρη. Εάν ενισχύουμε αυτούς τους φόβους με τον δασκαλίστικο τρόπο μας, ρίχνουμε νερό στο μύλο των λαϊκιστών. Αυτήν την χάρη δεν πρέπει να τους την κάνουμε», τόνισε τέλος ο Μάας στην εφημερίδα Die Welt.

 Εδώ και αρκετές εβδομάδες, γίνονται διαδηλώσεις σε πολλά μέρη της Γερμανίας κατά των περιορισμών της πανδημίας του κοροναϊού. Ακροδεξιοί εξτρεμιστές και θεωρητικοί συνωμοσίας συνεχίζουν να εμφανίζονται και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις.

 «Εάν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και οι αντισημίτες χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις για να υποθάλψουν το μίσος και να διχάσουν, τότε όλοι θα πρέπει να κρατήσουν απόσταση μεγαλύτερη από ενάμισι μέτρο", δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Welt" η οποία θα δημοσιευτεί αύριο Παρασκευή. «Όποιος κραυγάζει υπέρ θεωριών συνομωσίας χωρίς μάσκα, χωρίς ελάχιστη απόσταση και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους άλλους, συγχέει το θάρρος με τον τυφλό θυμό και την ελευθερία με καθαρό εγωισμό», είπε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέπει κανείς να εργαλειοποιείται από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές».

 Επίσης, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) είπε σήμερα στο Βερολίνο ότι ανησυχεί πολύ για τη διείσδυσή τους στις διαδηλώσεις και επέστησε την προσοχή ώστε «να μην αποκτήσουν οι εξτρεμιστές το προβάδισμα. Υπάρχουν φωνές οι οποίες καλούν στο να χρησιμοποιηθούν τα μέτρα κατά του κοροναϊού για μια "επανάσταση" ή για τη δημιουργία μιας "νέας (ομοσπονδιακής) δημοκρατίας. Πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά», είπε ο βαυαρός χριστιανοκοινωνιστής, ο οποίος επεσήμανε όμως ταυτόχρονα ότι «το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει επίσης να διασφαλιστεί στην εποχή του κοροναϊού και οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει φυσικά να μπορούν να διαμαρτυρηθούν».

 Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτστσερ είπε στις εφημερίδες Δημοσιογραφικού Οργανισμού Funke σχετικά με τις διαδηλώσεις αυτές: «Το να μη λαμβάνει κανείς υπόψη σοβαρά αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν λάθος. Μια σοβαρή αντιπαράθεση μαζί τους είναι αναγκαία προϋπόθεση για αυτήν τη χώρα ώστε να μην διχάζεται. Αν κάποιος με κριτική άποψη αποκλείεται αμέσως και στριμώχνεται στην γωνία, ο αριθμός των διαδηλωτών θα αυξηθεί», τόνισε.

 Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) Λάρς Κλίνγκμπάιλ κάλεσε τους συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους διαδηλώσεις να αποστασιοποιηθούν από όσους υποδαυλίζουν το μίσος. «Με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, τους Ναζί και τους πολιτικούς του (ακροδεξιού) AfD, οι οποίοι έχουν μοναδικό σκοπό να υποδαυλίζουν το μίσος και να αποσταθεροποιήσουν αυτήν την κοινωνία, δεν πρέπει κανείς να ευθυγραμμίζεται σε μια διαδήλωση. Πρέπει (επίσης) να είμαστε προσεκτικοί, ώστε όσοι διχάζουν και υποδαυλίζουν το μίσος να μην γίνονται αντικείμενο υπερβολικής προσοχής», δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στην «Passauer Neue Presse».

 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα