Ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ή οικονομική κρίση στην Ε.Ε που προκλήθηκε από την πανδημία του κοροναϊού, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι.

Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος. Ένα μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, αναφέρει στο μεταξύ το Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών, αναφέρει ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι να λάβει η Ελλάδα σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία 81,8 , η Ισπανία 77,3 και η Γαλλία 39 δισ.

Νωρίτερα διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters είχαν δηλώσει την πρόθεση της Ε.Ε. ώστε να δοθούν στα κράτη - μέλη 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα σήμερα ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισ. ευρώ, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ζητήσει να γίνουν αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της ΕΕ που θα της επιτρέψουν να συγκεντρώσει άνευ προηγουμένου ποσά και να διανείμει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων ως επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της πανδημίας.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με τους FT, θα προτείνει επίσης μια σειρά από νέους φόρους και εισφορές της ΕΕ για την αποπληρωμή του χρέους τις επόμενες δεκαετίες για να συγκεντρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μέχρι χθες το βράδυ, ουδείς ήταν σε θέση να προβλέψει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν είχε επιβάλει σιωπητήριο στους συνεργάτες της, φοβούμενη μία ακόμη διαρροή. Κι αυτό είναι κάτι που αφορούσε κυρίως το ύψος του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τους όρους που θα διέπουν τα ποσά τα οποία θα αντλούν τα κράτη-μέλη από αυτό. Εάν και σε ποιο βαθμό, δηλαδή, θα πρόκειται για επιχορηγήσεις-δωρεές ή για δάνεια με υποχρέωση αποπληρωμής.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η φον ντερ Λάιεν καλείται να συμβιβάσει δύο προτάσεις οι οποίες, με την πρώτη ματιά, μοιάζουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση: Η μία είναι αυτή την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ο γαλλογερμανικός άξονας είναι εδώ. Όσο για την άλλη, ήρθε ως απάντηση στην πρώτη και φέρει τις υπογραφές τεσσάρων εκ των «σκληρών» του ευρωπαϊκού Βορρά – Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Δανίας – που αποδεικνύουν ότι δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα μπροστά στο «μέγεθος» που αντιπροσωπεύουν Γερμανία και Γαλλία.