Η Ελλάδα, έχοντας περάσει με ικανότητα «έμπειρου άλτη» το πρώτο δύσκολο εμπόδιο, εκείνο δηλαδή της υγειονομικής κρίσης, είναι πλέον έτοιμη, και επισήμως, να περάσει στην επόμενη πίστα: αυτή της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού, πυλώνα-κλειδί για την εγχώρια οικονομία. Ηδη, το ελληνικό κράτος είναι σε πολύ πιο ευνοϊκή θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες και ό,τι πετύχει φέτος όχι μόνο θα είναι κέρδος, αλλά και «όπλο» για να αντικρούσει τον ανταγωνισμό του 2021 και του 2022.

Οπως διεμήνυσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, το απόγευμα της Τετάρτης, σε συνέχεια του πρωθυπουργικού διαγγέλματος για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το σχέδιο «Restart Tourism» είναι πλέον σε εφαρμογή, βγάζοντας την τουριστική αγορά από τον πάγο του τελευταίου τριμήνου που την έβαλε η πανδημία του κορονοϊού. Κρίσιμη προϋπόθεση είναι η διαχείριση εμφάνισης κρούσματος τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και κατά τη διαμονή των επισκεπτών. Η πρόταση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για συστηματικά τεστ και 14ήμερη καραντίνα απορρίφθηκε και αντ’ αυτού ανακοινώθηκε η πρόταση μόνο για δειγματοληπτικό έλεγχο.
θεοχαρ1παραπολιτικα


«Δεν έχω συμπτώματα». Η φράση αυτή θα αποτελέσει τελικά το διαβατήριο εισόδου, καθώς θα συμπληρώνεται σε ένα έντυπο (ερωτηματολόγιο) από τους πολίτες που ταξιδεύουν και θα ελέγχονται στις πύλες εισόδου των μεταφορών.

Ο υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα εφαρμόζονται τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα αεροσκάφη, στις θαλάσσιες μεταφορές, στα τουριστικά λεωφορεία και στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων οχημάτων. Παράλληλα, θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τόσο μέσω της εφαρμογής «visit Greece app» όσο και με αναρτήσεις σχετικών οδηγιών στα sites των τουριστικών παρόχων και φορέων τουρισμού. Στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και το ειδικό σήμα «Health First» με δυνατότητα πιστοποίησης από ιδιωτικό φορέα. Ακόμη, ο υπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτική πρόσληψη συνεργαζόμενου γιατρού σε κάθε ξενοδοχείο για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» της προηγούμενης εβδομάδας.


Βάσει ενός ειδικού συμφωνητικού με τον ξενοδόχο, σε περίπτωση κρούσματος εκείνος ο γιατρός θα αποφασίζει ποιος ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα. Tαυτόχρονα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί. Στις μικρότερες περιοχές θα εφαρμοστούν τα «ξενοδοχεία καραντίνας», ενώ σε προορισμούς που διαθέτουν καταλύματα με μεγάλο αριθμό κλινών θα ορίζονται εξαρχής τα «emergency covid rooms» ως χώροι καραντίνας. «Ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, βεβαίως, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Θεοχάρης, εξηγώντας πως ο χρόνος μετα φοράς του ασθενούς θα είναι μικρότερος των δύο ωρών. Ακόμη, για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς προβλέπεται η εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για τεστ, καθώς και η εξασφάλιση 600 κλινών, ειδικά για τον COVID-19.


Η ΕΝΑΡΞΗ
Η πρώτη φάση επαναφοράς στην κανονικότητα εξελίσσεται με την έναρξη του εσωτερικού τουρισμού την 1η Ιουνίου με το άνοιγμα των κατασκηνώσεων, κάμπινγκ και 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων.

Στη συνέχεια από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα ανοίξουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Την ίδια ημέρα ξεκινά το πρώτο στάδιο διασφάλισης της έλευσης τουριστών από το εξωτερικό με απελευθέρωση των πτήσεων από περίπου 20 κράτη με πρόσβαση αποκλειστικά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ από την 1η Ιουλίου και άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Ο τουρισμός εξωτερικού θα ξεκινήσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απελευθερωθεί η είσοδος επισκεπτών από περίπου 20 χώρες που πληρούν κριτήρια μεσαίας αεροπορικής απόστασης και έχουν θετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Από την 1η Ιουλίου θα προστεθούν κι άλλες χώρες, όχι όμως εκείνες με αρνητική επιδημιολογική πορεία. Για τις 15 Ιουλίου έχει οριστεί η σταδιακή άρση για την έλευση τουριστών από τα υπόλοιπα κράτη.

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οσον αφορά στον θαλάσσιο τουρισμό, αναμένονται ανακοινώσεις και διευκρινίσεις για την κρουαζιέρα, που παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα, μιας και το 50% των πελατών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξαρτάται από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Αντιθέτως, το yachting ξεκινά δραστηριότητα από μεθαύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου, και μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον κ. Θεοχάρη η πιο ασφαλής μορφή τουρισμού.


ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Τονωτική ένεση αποτελούν οι εξαγγελίες σχετικά με τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, για την οποία ο κ. Θεοχάρης, σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, ανακοίνωσε την επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο του 2020, αλλά και τη μείωση ενοικίου επιχειρήσεων κατά 40% έως και τον Αύγουστο.

«Δημιουργούμε τον νέο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης “SURE” μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ το κράτος προχωρά στην ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων», τόνισε. Ακόμη, θα εφαρμοστεί ρύθμιση στην επιστρεπτέα προκαταβολή ως μέσον ανακούφισης των επιχειρήσεων, ενώ προβλέπεται και μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο. Επίσης, παρέχεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την Εφορία και υλοποιείται το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την επιχειρηματική χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Paros


ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Ενημερωτικό υλικό με αφίσες, banners και καμπάνια δημοσιότητας σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ θα ενισχύσει τη νέα διαφημιστική εκστρατεία του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού σε συνδυασμό με επιπλέον κονδύλια για στοχευμένη διαφήμιση σε αγορές, brand καμπάνια και συμφωνίες με tour operators.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» με αναβάθμιση των δράσεων κοινωνικού τουρισμού, πάντα σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, θα χορηγηθούν εταιρικά κουπόνια διακοπών (holiday vouchers) για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για επανεκκίνηση του τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε πως τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020.

«Υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών τόσο στα εργασιακά όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό», ανέφερε, λέγοντας πως τους αμέσως επόμενους μήνες θα χρειαστούν περισσότερες παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦ/ΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23/05/2020