Το ταξίδι στην Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει και πάλι ασυναγώνιστο, καθώς επανέρχεται στην κορυφή των προτιμήσεων ως ελκυστικότερος και ασφαλέστερος προορισμός με αμέτρητες covid-free τοποθεσίες, ειδυλλιακές για διακοπές.

Νησιά, πρωτεύουσα και ορεινοί τόποι γίνονται το θέλγητρο για τους ξένους επισκέπτες, αποδεικνύοντας περίτρανα πως το επιτυχημένο crisis management, σε απόλυτη πάντα συνεργασία λαού-κυβέρνησης, όχι μόνο αποκρούει τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά επαναφέρει το αίσθημα εμπιστοσύνης - τόσο αναγκαίο- στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Και το κυριότερο, ανοίγει μια τεράστια ευκαιρία για το μεγάλο rebranding του ελληνικού τουρισμού, μια φράση που θα χρησιμοποιείται και θα ακούγεται διαρκώς το επόμενο διάστημα.

Το επιτελείο ενός από τους ισχυρότερους τουριστικούς πράκτορες παγκοσμίως, της TUI, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις παίρνοντας αποφάσεις το άνοιγμα των μετακινήσεων και της διαμονής. Αρκετά από τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η TUI αναμένεται να ανοίξουν τον Ιούλιο ενώ βήμα-βήμα αναμένεται να επανέλθει και η κίνηση στην Κρουαζιέρα.

Αυτό που καίει αυτή την ώρα τους περισσότερους επαγγελματίες αλλά και ταξιδιώτες, είναι το πως διαμορφώνονται τα ποσοστά στα οποία θα κινηθεί ο Τουρισμός στην Ελλάδα από τους ξένους επισκέπτες.
Η εφημερίδα έθεσε το ερώτημα στην TUI, ωστόσο, κρίνεται ρίσκο να δοθεί έστω μια πρώτη εκτίμηση για τα εν λόγω ποσοστά. Ωστόσο, ο Γιώργος Δήμας επικεφαλής του μεγάλου tour operator για την Ελλάδα, την Ισλανδία και τη Λαπωνία τονίζει την πάγια θέση του ομίλου: «H Ελλάδα παραμένει στρατηγικός προορισμός για την TUI», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εξηγώντας πως η TUI εργάζεται εντατικά για την επανεκκίνηση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. «Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και πάλι το καλύτερο διαθέσιμο προϊόν για τους πελάτες μας με ασφάλεια και υπευθυνότητα», διαβεβαιώνει.

Giorgos_Dimas_TUI_s_parapolitika

Προτιμά να μην πάρει θέση στο κατά πόσο οι περιοριστικοί όροι (υγειονομικά πρωτόκολλα, τεστ, καραντίνα, κ.ο.κ.) επηρεάζουν την ψυχολογία και συνεπώς το ενδιαφέρον για ταξίδι, όμως τοποθετείται σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: στην εικόνα της πληρότητας και συχνότητας των πτήσεων συγκριτικά με τη περσινή χρονιά: «Σίγουρα, δεν μπορούν να είναι οι ίδιες καθώς η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινά με καθυστέρηση δύο και πλέον μηνών. Ωστόσο, η αύξηση των πτήσεων αναμένεται σταδιακά. Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος ευελπιστώντας να είναι εν μέρει θετικός και να ανακτήσουμε ένα κομμάτι του χαμένου εδάφους. Η τρέχουσα κρίση είναι μια δύσκολη κατάσταση για ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία, αλλά ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και πιστεύουμε ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει σταδιακά».

Οι κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν την εξάπλωση του Covid19 είναι ακόμα ενεργές

Για το αν ισχύουν όλες οι κρατήσεις ή αν καταγράφονται απώλειες ο κ. Δήμας δίνει μεγάλη νότα αισιοδοξίας και ανακούφισης κάνοντας λόγο για ενεργές κρατήσεις όχι μόνο το 2020 αλλά και το 2021.
«Οι κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν την εξάπλωση του Covid -19 είναι ακόμα ενεργές για το καλοκαίρι και παράλληλα τα κανάλια πώλησης της TUI είναι ανοιχτά για τη φετινή περίοδο. Το καλοκαίρι του 2021 είναι ήδη προς πώληση στις περισσότερες από τις αγορές μας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία».



Στη Σουηδία η αναστολή ισχύει μέχρι τα μέσα Ιουλίου - Βρισκόμαστε εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων

Ερωτήματα γεννώνται ως προς τα Σκανδιναβικά κράτη. Από ποια θα ξεκινήσει η TUI και με τι συχνότητα πτήσεων; «Κάποια από τα σκανδιναβικά κράτη έχουν αναστείλει τα ταξίδια μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στη Σουηδία η αναστολή ισχύει μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων στις χώρες προέλευσης. Εμείς βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων αυτών και είμαστε προετοιμασμένοι για την επανεκκίνηση των προγραμμάτων απο τις παραπάνω χώρες προέλευσης», απαντά ο κ. Δήμας.

TUI_1



ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παρομοίως, τοποθετείται ως προς τη διαμόρφωση της εικόνας για τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Πότε θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις και με τί συχνότητα;
«Το μεγάλο ερώτημα παραμένει για τη Μεγάλη Βρετανία καθώς αναμένουμε να εξέλθει των περιοριστικών μέτρων. Η απόφαση αυτή θα έχει μάλλον ευρωπαική ισχύ. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και θα ξεκινήσουμε μόλις αυτό καταστεί δυνατό. Οσον αφορά τις αφίξεις από την Γαλλία ξεκινούν στις αρχές Ιουλίου προς τους κυριότερους προορισμούς που δραστηριοποιούνται. Η συχνότητα των πτήσεων – τουλάχιστον στην αρχή – δεν αναμένεται να είναι αντίστοιχη του περσινού έτους αλλά η αύξηση μπορεί να επέλθει σταδιακά».

Τέλος, σχετικά με τις ακριβείς πόλεις της Γερμανίας - βασικό πελάτη του ελληνικού τουρισμού - από τις οποίες θα δέχεται η Ελλάδα επισκέπτες λέει: «Η Ελλάδα υποδέχεται Γερμανούς τουρίστες της TUI απο τις περισσότερες πόλεις της χώρας, όπως είναι η Φρανκφούρτη, το Αννόβερο, το Ντίσελντορφ, το Πάντερμπορν, και άλλες».

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com