Τελικώς, η κυβέρνηση επέλεξε την οριζόντια λύση στα αναδροµικά των συνταξιούχων. Αποφάσισε να δώσει εφάπαξ 1,4 δισ. ευρώ σε όλους όσοι λαµβάνουν κύρια σύνταξη, δηλαδή, κατά τον πρωθυπουργό, σε 2.600.000 συνταξιούχους έως το τέλος του χρόνου και όχι µόνο σε όσους κατέθεσαν αγωγή. Τα δίνει σε όλους µε οριζόντια λύση.

Γιατί, όµως, αναδροµικά µόνο στις κύριες και όχι σε επικουρικές και ∆ώρα; Σύµφωνα µε τους νοµικούς του υπουργείου Εργασίας, «η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει κρίνει τους νόµους που αφορούν τις επικουρικές και τα ∆ώρα παρά µόνο τις κύριες. Η απόφαση ελήφθη αφού οι νοµικοί, ερµηνεύοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, έκριναν ότι αφορούν µόνο τις επιστροφές αναδροµικών ποσών σε κύριες συντάξεις όσων προσέφυγαν στη ∆ικαιοσύνη και προέρχονται από τον ιδιωτικό τοµέα». Παρ’ όλα αυτά, τονίζει το υπουργείο Εργασίας, «η κυβέρνηση επέλεξε την επιστροφή των ποσών και σε αυτούς που δεν προσέφυγαν στη ∆ικαιοσύνη, αλλά και στους συνταξιούχους του ∆ηµοσίου, για τους οποίους άλλωστε εκκρεµεί η έκδοση απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Μάλιστα, κορυφαίο οικονοµικό στέλεχος τόνιζε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «εξ αυτής της αιτίας θα καταβληθούν µόνο τα αναδροµικά των κύριων συντάξεων και όχι επικουρικών και ∆ώρων», όπως ισχυρίζονται κάποιοι νοµικοί. Παρά ταύτα, διάφοροι νοµικοί -κυρίως εκείνοι που υπήρξαν παραστάτες των συνταξιούχων στο ΣτΕ- τονίζουν ότι «η πιλοτική δίκη αφορά επικουρικές και ∆ώρα», υπονοώντας ότι ίσως οδηγηθούµε σε νέο γύρο διεκδικήσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση απαντά ότι, «ενώ η απόφαση του ΣτΕ µιλούσε για επιστροφή χρηµάτων µόνο όσων προσέφυγαν, η κυβέρνηση έδωσε λύση σε όλους και µάλιστα εφάπαξ!». Οι ίδιοι υπογραµµίζουν ακόµη ότι «τα δηµοσιονοµικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης εξαιτίας της πανδηµίας».

«ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ»
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έκκληση προς τους συνταξιούχους. «Θέλω να τους πω ότι η ενίσχυση µε ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισεκατοµµυρίων αποτελεί µια πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιµηθεί και να εκτιµηθεί λαµβάνοντας υπόψη συνολικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. ∆εν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών και οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, άδικο για τους εργαζοµένους. Θα ήταν άδικο για τις επόµενες γενιές. Αδικο για το σύνολο της κοινωνίας, που αντιµετωπίζει µε ενότητα και οµοψυχία αλλεπάλληλες προκλήσεις». Επιπρόσθετα, στην κυβέρνηση τόνιζαν ότι «αυτό το καλοκαίρι οι συνταξιούχοι πήραν 4 δέσµες αυξήσεων σε κύριες και επικουρικές λόγω του νέου Νόµου Βρούτση: αύξηση στις επικουρικές και αναδροµικά, θα πάρουν αύξηση στην προσωρινή και θα αυξηθεί στο 70% η σύνταξη των εργαζόµενων συνταξιούχων». Από το υπουργείο Οικονοµικών ανέφεραν ότι «τα δηµοσιονοµικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα και γι’ αυτό δεν καλύπτονται τα ∆ώρα και οι επικουρικές, καθώς δεν αναφέρεται σε αυτά η απόφαση του ΣτΕ».

Την ίδια στιγµή, ερώτηµα παραµένει αν οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν τα κοµµένα ∆ώρα και τις επικουρικές ή θα δεχθούν την καταβολή των σηµερινών χρηµάτων εφάπαξ, χωρίς καµία άλλη διεκδίκηση. Κατά κάποιους νοµικούς, η απόφαση αφήνει εκτός τους χαµηλοσυνταξιούχους και τους αγρότες, αλλά και όσους είναι κάτω των 1.000 ευρώ.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ

ΙΚΑ
Αναδρομικά 2.430 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.215 ευρώ. Αναδρομικά 1.340 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 956 ευρώ.

ΟΑΕΕ
Αναδρομικά 2.860 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.374 ευρώ. Αναδρομικά 1.490 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.183 ευρώ.

ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναδρομικά 4.830 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.620 ευρώ. Αναδρομικά 2.600 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.281 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Αναδρομικά 4.070 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.406 ευρώ. Αναδρομικά 2.170 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.122 ευρώ.

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ
Αναδρομικά 4.560 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.544 ευρώ. Αναδρομικά 2.240 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.152 ευρώ.

ΕΤΑΑ
Αναδρομικά 4.090 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.413 ευρώ. Αναδρομικά 2.190 ευρώ με σύνταξη προ φόρου 1.131 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 1/8