Συντριπτικό ήταν το πλήγμα της πανδημίας για την οικονομία της Βρετανίας, όπου σημειώθηκε μεγαλύτερη μείωση του μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η τρίμηνη καραντίνα Μαρτίου-Ιουνίου, όπου όλα παρέμειναν κλειστά και η κινητικότητα των πολιτών περιορίστηκε δραματικά, οδήγησε στην καταγραφή της μεγαλύτερης ύφεσης από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και στη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της.

Παρά την ανάκαμψη που καταγράφηκε τον Ιούνιο, συνολικά στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20,4% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τρομακτικά είναι τα νούμερα στην απασχόληση.

Ποιοι τομείς επλήγησαν περισσότερο
Η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας έπληξε, όπως στις περισσότερες χώρες, τον τομέα των ξενοδόχων, της εστίασης και της ψυχαγωγίας -τους τομείς δηλαδή που εξαρτώνται από την κοινωνική επαφή.

Πιο συγκεκριμένα, πτώση 84,& κατέγραψε ο κλάδος της εστίασης, εστιατορίων και μπαρ ενώ κατά 63% μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι λιανικές πωλήσεις.

Η «ανάσα» ανάκαμψης που σημειώθηκε τον Ιούνιο, όπου το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,7% σε σύγκριση με τον Μάιο, δεν ήταν αρκετό να διαψεύσει τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στην Ευρώπη η μοναδική οικονομία που έχει καταγράψει μεγαλύτερη ύφεση συνολικά από το τέλος του περασμένου έτους είναι η Ισπανία, το ΑΕΠ της οποίας μειώθηκε κατά 22,7%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το ΑΕΠ της Γαλλίας μειώθηκε κατά 18,9%, της Ιταλίας κατά 17,1% και της Γερμανίας κατά 11,9%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο ήταν 12,1%.

730.000 νέοι άνεργοι μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου
Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, 730.000 θέσεις εργασίας έχουν εξαφανιστεί από τα μισθολόγια των εταιρειών, με τους νεότερους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στην απασχόληση.

Η έμμισθη εργασία μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους έχει αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Υπήρξαν επίσης μειώσεις μισθών, με τα bonus να μειώνονται κατά 1,2% και τον κανονικό μισθό κατά 0,2%. Πρόκειται για τα πρώτα αρνητικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί από όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία το 2001.

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονταν με συμβόλαια μηδενικού ωραρίου αυξήθηκε κατά 156.000 ή κατά 17,4%. Συνολικά, άγγιξε το 1,05 εκατομμύρια.

Πιέσεις δέχεται ο Τζόνσον
Οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν γίνει στενός κορσές στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, πιέζοντας τον να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης των μισθών των υπαλλήλων τους και να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει κάτι χωρίς προηγούμενο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ μιλώντας στο BBC, χαρακτηρίζοντας την περίοδο αυτή «πολύ δύσκολη και αβέβαιη εποχή», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Ο ίδιος άλλωστε προειδοποίησε πως ενδέχεται πολλοί άνθρωποι να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για αύξηση της ανεργίας έως το τέλος του χρόνου, με την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας.

Άλλωστε, το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και να εκτιναχθεί πριν από τα Χριστούγεννα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980.