Εντυπωσιακή είναι η άνοδος που κατέγραψε η αγορά συλλεκτικών κρασιών κατά τους μήνες της πανδημίας COVID-19 εξελίσσοντας την συγκεκριμένη κατηγορία σε ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και κερδοφόρα χαρτοφυλάκια.

Οι ειδικοί στον οίκο Sotheby’s έμειναν παραπάνω από ικανοποιημένοι από τις αγοραπωλησίες των τελευταίων μηνών καθώς ο τζίρος έφτασε περίπου τα 50 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 28 εκατ. δολάρια συγκεντρώθηκαν από διαδικτυακές συναλλαγές.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου άλλαξαν χέρια γύρω στις 7.000 φιάλες ενώ το 50% των πελατών ήταν νέοι σε ηλικία επενδυτές και συλλέκτες (20-30 χρόνων).

Αρκετοί ιδιώτες ρευστοποίησαν μέρος του χαρτοφυλακίου τους (που έχτιζαν για χρόνια) ενώ την ίδια ώρα οι αγοραστές πέτυχαν καλές ευκαιρίες που υπόσχονται ανοδικές τιμές μεταπώλησης.
wine_soth

Δυναμικά έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες αγοραπωλησίες του Σεπτεμβρίου, με το ταμπλό του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει νέα υψηλά νούμερα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τέσσερις φιάλες Montrachet του 1998 DRC (Domaine de la Romanée-Conti) Côte de Beaune, Grand Cru που άλλαξαν χέρια μέσω του οίκου Sotheby’s.
wine_m1

Είχαν εκτιμηθεί στα 120.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (13.000 ευρώ) και τελικά πωλήθηκαν προς 175.000 δολ.Χονγκ Κονγκ (19.000 ευρώ).

Στο ίδιο κλίμα, μία φιάλη Romanée Conti του 2000 (DRC), Côte de Nuits, Grand Cru αναμενόταν να πωληθεί προς 95.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (10.340 ευρώ) αλλά η ζήτηση ανέβασε την τελική τιμή πώλησης στα 150.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (16.330 ευρώ).

Μία ντουζίνα Petrus του 2005, Pomerol είχε αρχική τιμή εκτίμησης 28.310 ευρώ αλλά πωλήθηκε προς 47.640 ευρώ (437.500 δολάρια Χονγκ Κονγκ).
wine_m3

Στις πιο χαμηλές κατηγορίες πολύ καλή ήταν η αγορά δύο φιαλών Château Lafite του 1998, Pauillac, 1er Cru Classé. Αρχικά είχαν εκτιμηθεί στα 930 ευρώ, αλλά το τελικό χτύπημα άγγιξε τα 1.500 ευρώ (13.750 ευρώ), δύνοντας μια καλή ευκαιρία στον αγοραστή και μια ικανοποιητική ανάσα ρευστότητας στον πωλητή.
wine_m4


«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην επιχείρηση κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών επιταχύνθηκε κατά πέντε έως δέκα χρόνια, καθώς η καινοτομία, ο αυτοματισμός, η απλότητα και η ενδυνάμωση των πελατών είναι αναμφίβολα το μέλλον. Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία μας επιτρέπουν να φτάσουμε σε μια πολύ ευρεία και δυναμική αγορά», σχολίασε σχετικά ο Jamie Ritchie, επικεφαλής του Τμήματος Κρασιού στον οίκο Sotheby’s, τονίζοντας πως η καινοτομία υπήρξε εδώ και καιρό στην καρδιά συγκεκριμένου τμήματος αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο κρίσιμη όπως ήταν τους τελευταίους μήνες.
jamie_ritchie_sothebys_parapolitika


«Καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, έχουμε προσαρμοστεί, αγκαλιάζοντας τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και η ψηφιακή εποχή», πρόσθεσε.

Αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες αγοραπωλησίες που θα πραγματοποιηθούν έως τον Δεκέμβριο, μέσα από τις οποίες οι ειδικοί αναμένουν νέες υπεραξίες και άνοδο.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com