Ρυθμό ανάπτυξης 5,6% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2021, καθώς οι υπηρεσίες της προχώρησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το μέγεθος της ύφεσης το 2020.  Οι νεότερες εκτιμήσεις της ΤτΕ αφορούν σε ύφεση 7,5% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8% στο βασικό σενάριο με το δυσμενές σενάριο να παραμένει στο -9,4% σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 Όπως είπε, για το 2021 το βασικό σενάριο της ΤτΕ αφορά σε ανάπτυξη 5,6% με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης να θεωρείται «κλειδί» , καθώς κρίνεται πως μπορεί να προσθέσει 1,9 πόντους στην ανάκαμψη.  Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές το πότε η παρατηρούμενη σημαντική αύξηση των καταθέσεων θα μετουσιωθεί σε αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

 Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το πρωτογενές έλλειμμα στον φετινό προϋπολογισμό εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει οριακά το 200% του ΑΕΠ χωρίς να εγείρονται προβληματισμοί μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.

 Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία Bad Bank η οποία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο σχήμα «Ηρακλής».  Σημείωσε, μάλιστα, ότι το σχέδιο της ΤτΕ θα υποβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση και στη συνέχεια «ελπίζουμε μαζί με την κυβέρνηση».

 Επεσήμανε, δε, ότι το σχέδιο θα υποβληθεί στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε εφόσον εγκριθεί, να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Στουρνάρα, στο ιδανικό σενάριο στο νέο φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν 40-45 δισ. ευρώ τα οποία θα «περισσέψουν» μετά την αξιοποίηση του Ηρακλή. 

 Το στοκ των κόκκινων δανείων εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και η πανδημία εκτιμάται πως θα φορτώσει στους ισολογισμούς των τραπεζών επιπλέον 10 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν εξαιρετικά θετικές και συνοδεύονται από αύξηση καταθέσεων αλλά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει και συνοδεύεται από κινδύνους που σχετίζονται αφενός με την ποιότητα των κεφαλαίων εξαιτίας της αναβαλλόμενης φορολογίας και αφετέρου με  το ενδεχόμενο ξαφνικής αύξησης των κόκκινων δανείων όταν αρθούν τα μορατόρια τα οποία έχουν ενεργοποιήσει οι τράπεζες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.