Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος (έναντι εκτίμησης για ύφεση 7,5% τον περασμένο Ιούλιο) και ρυθμούς ανάκαμψης 4% με 4,5% το 2021, προβλέπει το ΙΟΒΕ.

 Αντιθέτως τo δυσμενές σενάριο θέλει την ελληνική οικονομία να παραμένει σε ύφεση και το 2021, αν και ηπιότερη σε σχέση με την εφετινή. Συγκεκριμένα βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,5% έως 4% το 2021.

 Το ΙΟΒΕ καταλήγει σε 3 σενάρια, με το χειρότερο όλων να προβλέπει ότι θα χαθεί ο Τουρισμός και το 2021 για τη χώρα μας. Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής, Νίκος Βέττας τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα εάν έχουμε συνθήκες lockdown στις ευρωπαϊκές χώρες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά και μία νεφελώδη κατάσταση σχετικά με το εμβόλιο.

Ο κ. Βέττας παρατήρησε ότι η ελληνική Βιομηχανία έδειξε σημαντικές αντοχές. Τόνισε όμως ότι εκτός από κονδύλια, θα απαιτηθούν και μεγάλες διορθωτικές αλλαγές.

 Σημείωσε όμως και ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση δεν θα περιοριστεί μέσα στο τρέχον έτος αλλά θα επεκταθεί και σε σημαντικό τμήμα του επόμενου. Η εικόνα δεν είναι ίδια για όλους τους κλάδους. Ορισμένοι τομείς κινούνται ανοδικά, και ιδίως αυτοί που σχετίζονται με νέες τεχνολογίες, ενώ άλλοι, ιδίως αυτά που βασίζονται σε άμεσες ανθρώπινες επαφές, πλήττονται βαθιά.