Στην Κυβέρνηση έχει περάσει πλέον το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς και της πληρωμής των Cocos, μετά τη χθεσινή απόρριψη από το ΤΧΣ της πρότασης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς κατά 800 εκατ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney η πρόταση που κατέθεσαν οι Πόλσον, Μυστακίδης και Bienville δεν είχε πολλές ελπίδες να προχωρήσει. Η ουσιαστική αιτία είναι ότι απαιτούσε πριν την αύξηση κεφαλαίου τη μετατροπή των cocos σε μετοχές, γεγονός που εκτόξευε το ποσοστό του Δημοσίου από το 26,5% στο 61%.

Στη συνέχεια και αφού το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα είχε διαγράψει τα 2 δισ. Cocos (τα οποία το ΤΧΣ έχει στα βιβλία του σε αποτίμηση 1,6 δισ.) το ποσοστό του Δημοσίου στην τράπεζα Πειραιώς από 61% θα μειωνόταν στο 10% λόγω της αύξησης των 800 εκατ. Αν αφήσουμε κατά μέρος την αυστηρά οικονομική προσέγγιση του ζητήματος, πολιτικά αλλά και νομικά δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί γιατί τα 2 δισ. ευρώ των Cocos και το επιπλέον υπάρχον ποσοστό του 26,5% που έχει σήμερα το Δημόσιο θα εξαϋλώνονταν και θα κατέληγαν σε ένα ποσοστό 10%.

Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα και είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν αλλαγές στην αρχιτεκτονική των συστημικών τραπεζών, στο Μαξίμου θα περιμένουν ως τις 12 Νοεμβρίου, ημέρα που ο SSM θα λάβει απόφαση σε σχέση με την πληρωμή ή μη των Cocos. Όποια και να είναι η απόφαση, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προτεραιότητα και διασφαλίζεται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό είναι πέραν πάσης συζήτησης η οργανική αυτοτέλεια της τράπεζας με τη σημερινή της μορφή ενώ παράλληλα υποστηρίζεται και η διοίκηση της.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει ζητήσει από τον SSM να πληρώσει με μετρητά το κουπόνι, ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 2 Δεκεμβρίου 2020 για τα Cocos. Η έγκριση του επόπτη ζητείται από την Πειραιώς κάθε χρόνο, αλλά φέτος η κατάσταση είναι περιπεπλεγμένη καθώς λόγω της υγειονομικής κρίσης η ΕΚΤ έχει απαγορεύσει συνολικά στις ευρωπαικές τράπεζες την καταβολή μερισμάτων, την επαναγορά μετοχών και εν γένει πληρωμών που έχουν επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια. Στο πλαίσιο αυτό ο SSM θα αποφασίσει και ταυτόχρονα θα διευκρινίσει αν η πληρωμή του τόκου των Cocos εντάσσεται στις κατηγορίες των πληρωμών που ζητήθηκε η αναστολή τους. Αν ο SSM αρνηθεί την πληρωμή τα Cocos θα μετατραπούν σε μετοχές και το Δημόσιο αποκτά το 61% της Πειραιώς.

Το δεύτερο σενάριο για τις εξελίξεις είναι η σύμπραξη των Πόλσον, Μυστακίδη και Bienville να επανέλθουν με μια βελτιωμένη πρόταση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η πρόταση που απέρριψε χθες το ΔΣ του ΤΧΣ είναι η δεύτερη κατά σειρά που ήρθε από την πλευρά τους. Αν ισχύει αυτό, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες και μια τρίτη πρόταση. Πηγές πάντως της αγοράς υποστήριζαν ότι μετά την χθεσινή απόρριψη από το ΤΧΣ, το σενάριο της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς ναυάγησε οριστικά και είναι μάλλον απίθανο να εκδηλωθεί μια νέα ανάλογη πρωτοβουλία. Άλλωστε το ΤΧΣ αν απέρριψε μια πρόταση που περιόριζε το ποσοστό του στο 10%, γιατί να δεχθεί μια άλλη πρόταση που μπορεί για παράδειγμα να περιορίζει το ποσοστό του Ταμείου στο 15%;