«Η αναθεώρηση που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ τις προηγούμενες ημέρες, μια τεράστια αναθεώρηση, έριξε το ΑΕΠ χαμηλότερα με αποτέλεσμα η πρόβλεψη για φέτος να είναι κάτι παραπάνω από τα 160 δις, που σημαίνει ότι φτάνουμε την περίοδο περίπου 20 χρόνια πίσω», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θοδωρής Πελαγίδης.

«Αλλά προσέξτε δεν περιλαμβάνει οπωσδήποτε πάντα την παραοικονομία, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει, ιδίως στις υπηρεσίες, μια δυνατότητα να υπάρξει ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ το οποίο δεν καταγράφεται αλλά υπάρχει και το κοινό μυστικό ότι δεν πήγε καλά ο τουρισμός, πήγε μάλλον όσο καλά μπορούσε να πάει υπό τις συνθήκες αυτές γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά διεθνώς την κατάσταση και δεν αφορά την ελληνική οικονομία», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν έχουν καταλήξει ποιο σχήμα θα έχει η ανάπτυξη το 2021 δεδομένου και του εμβολίου που θα κυκλοφορήσει που μπορεί να προκαλέσει οικονομική ευφορία, ο κ. Πελαγίδης απάντησε: «Πρώτον η οικονομία είναι προσδοκίες, δεύτερον έχουμε καταλήξει στο σχήμα, είναι το σχήμα της NIKE. Το σχήμα της Nike είναι ότι η οικονομία για να επανέλθει εκεί που ήταν θα πάρει καιρό, το διαβάζετε όμως αυτό, το διαβάζετε για τον τουρισμό, το διαβάζετε για τις αεροπορικές βιομηχανίες».

Στην ερώτηση για το αν το σχήμα V το ξεχνάμε, ανέφερε: «Υπάρχει το σχήμα Κ ότι υπάρχει ανάκαμψη για κάποιους τομείς και για κάποια νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για κάποια άλλα υπάρχει μια συνεχής κατάσταση δύσκολη ή και χαμηλότερη διότι η ουλή που θα μας αφήσει αυτή η ιστορία της πανδημίας είναι η επιτάχυνση των αλλαγών χωρίς όριο που φέρνει αυτός ο σπινθήρας που λέγεται πανδημία προς την πραγματική οικονομία, και η επιτάχυνση των αλλαγών δείχνει μεγάλες αλλαγές κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών».

«Η μεγάλη ζημιά που έχει γίνει στην ύφεση στην οικονομία αφορά κυρίως σχεδόν κατά 10% τις υπηρεσίες και όχι μεταποίηση αυτή τη φορά. Το 2008 ήταν το αντίθετο. Επαγγέλματα, υπηρεσίες, τουρισμός όλα αυτά τα πράγματα, εστίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα έχει εκ των πραγμάτων ειδικευτεί και προσφέρει στις υπηρεσίες, φαίνεται ότι μεγάλο κομμάτι της ύφεσης είναι οι εξαγωγές μας, δηλαδή έχουν συμβάλει στην ύφεση και οι εξαγωγές, δεν είναι μόνο προϊόντα είναι και υπηρεσίες επομένως υπάρχει αυτό το ζήτημα , είναι σοβαρό αλλά αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το αύριο από τώρα είναι ότι πρέπει να είμαστε μέσα στις αλυσίδες αξίας των νέων υπηρεσιών διότι η διεθνοποίηση και η παγκοσμιοποίηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί αλλά με άλλη μορφή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι αυτές οι νέες υπηρεσίες, διευκρίνισε: «Για παράδειγμα όταν λέμε ότι η κρουαζιέρα έχει σημασία να είναι home port δεν εννοούμε ότι οι επιβάτες που έρχονται φτάνουν στο Ελ. Βενιζέλος και μένουν μια δύο μέρες στην Αθήνα άρα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Είναι το γεγονός ότι πρέπει να δημιουργηθεί αλυσίδα αξίας των προμηθειών του κρουαζιερόπλοιου».

ΔΗΜ.: Δηλαδή να τα παίρνει από εδώ να μην τα φέρνει από άλλες χώρες.

«Βεβαίως αυτό όμως δεν είναι απλό, δεν πηγαίνει σε ένα super market να αγοράσει. Χρειάζεται μεγάλες δομές και αλυσίδες παραγωγής και με το εξωτερικό αλλά οι προμήθειες που γίνονται από εδώ έχει μεγάλη σημασία να είναι σε μεγάλο βαθμό ελληνικές. Αυτό δηλαδή είναι κάτι που απαιτεί μια βοήθεια, μια κυβερνητική πολιτική, μια προετοιμασία στη δύσκολη κατάσταση που ήδη βιώνουμε», εξήγησε.

«Εγώ εκ της θέσεώς μου δεν θέλω να πάρω θέση αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη, τα μέτωπα είναι πολλά. Είδα με χαρά την πρόταση του κ. Πατέλη για την οικονομία των ανθρώπων που κινούνται ψηφιακά για φορολογία στο 50%. Είναι πάρα πολύ σημαντικό επειδή είμαι από αυτούς που έχω γράψει πολλά χρόνια πριν για την Ελλάδα ως Φλόριντα της Ευρώπης...», εκτίμησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΔΗΜ: Αναφέρεστε στην αναφορά του Bloomberg. Είναι μια πρόταση που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση ότι όσοι έρθουν εδώ και φέρουν και την έδρα της επιχείρησής τους θα έχουν 50% μείωση στη φορολογία.

«Ναι δεν είναι όμως μόνο αυτή η πρόταση, έχουν προηγηθεί και άλλες. Έχω συζητήσει από χρόνια πολλά με τον κ. Πρωθυπουργό τα ζητήματα αυτά, έχει μεγάλη σημασία επειδή το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που αρχίζει να αναδεικνύεται, είναι η αδυναμία της δαπάνης δηλαδή στην αβεβαιότητα και στο ρίσκο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ούτε επενδύουν ούτε καταναλώνουν και τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων που συνεχίζουν να είναι σοβαρά για την ελληνική οικονομία, να θυμίσω τη μεταρρύθμιση που αφορά τη δικαιοσύνη ή και την παιδεία. Αυτή τη στιγμή ο αγώνας είναι πολυμέτωπος, είναι και αγώνας μιας μακροοικονομικής ανάκαμψης που αφορά την δαπάνη», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το αν η καταστροφή γίνει ευκαιρία, ο κ. Πελαγίδης απάντησε: «Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή είναι και το ένα και το άλλο αλλά απαιτείται κινητοποίηση, οι δυνάμεις είναι σε πολλά μέτωπα. Θα ήταν καλό και οι πολιτικές δυνάμεις να είναι κάπως ενωμένες, με κάποιου τύπου συναίνεση στα ζητήματα αυτά τουλάχιστον γιατί όλοι θα τα βρουν μπροστά τους».

Για την αύξηση των αποταμιεύσεων, ανέφερε: «Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με αυτό το θέμα, είμαι ο πρώτος που έχω υπογράψει αυτά τα κείμενα από το 2017-’18 γιατί αυτή η τάση που παρατηρείται σε μεγάλες δυτικές οικονομίες του εξωτερικού σιγά –σιγά αν κοιτάξετε τα στοιχεία του ’18 προς ’19 και ’19 προς ’20, πριν την πανδημία ακόμα, η τάση αυτή υπάρχει. Είναι ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται «δομική στασιμότητα» δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω της αβεβαιότητος και λόγω της τάσης δηλαδή ανισότητα ή τα δημογραφικά ζητήματα τείνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους, αυτοί που έχουν εισόδημα, να το αποταμιεύουν. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου την οικονομία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος για νέα μνημόνια, δήλωσε: «Όχι. Αν κοιτάξει κανείς αυτά που ακούμε και διαβάζουμε από την κα Γκεοργκιεβα του IMF, και την κα Λαγκαρντ, αυτή τη στιγμή κανένας δεν μιλάει για μια πολιτική που θα πρέπει να αντιστρέψει οτιδήποτε γίνει σήμερα, ακόμα και μετά την πανδημία διότι γνωρίζουν οι περισσότεροι το τι συμβαίνει».