Ν. Μηταράκης: Οι επενδύσεις δεν διατάσσονται αλλά κατακτώνται
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα στάθηκε ο υφυπουργός
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και η ενέργεια, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης από το βήμα του «3ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου 2014» με θέμα «Επενδύσεις και Ανάπτυξη».
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις εξαιρετικές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελληνικής Δημοκρατίας ο υφυπουργός σημείωσε ότι «παρά τις μεγάλες δυσκολίες, μια νέα Ελλάδα γεννιέται».
Ο υφυπουργός σχολίασε ότι «σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Ξένες ’μεσες Επενδύσεις το 2013 επανήλθαν στον μέσο όρο προ κρίσεως και οι μεγάλες αυτές επενδύσεις έχουν επίπτωση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι αλλάζουν το κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς και δημιουργούν ζήτηση για τα προϊόντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Το 2013, σύμφωνα με τον ίδιο, «καταφέραμε να κρατήσουμε τις εξαγωγές μας στο ύψος ρεκόρ των 27,5 δισ. ευρώ που πετύχαμε το 2012. Σπάζοντας μία αρνητική παράδοση που μας θέλει ως χώρα τα ρεκόρ μας να μην μπορούμε να τα κρατήσουμε».
Πάντως ο κ. Μηταράκης παραδέχτηκε ότι «υπάρχει μία κόπωση και για αυτό λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα. Όπως πχ τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους».
Επενδυτικό κλίμα
Ο υφυπουργός συνέχισε ότι με κατάλληλες οριζόντιες πολιτικές συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό κλίμα, με μείωση της φορολογίας, με ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διευκολύνοντας το διεθνές εμπόριο και την εξωστρέφεια της οικονομίας.
«Τα μεγάλα ζητούμενα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όπως οι θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις δεν διατάσσονται. Κατακτιούνται!» είπε χαρακτηριστικά.
Μεγάλες επενδύσεις
Ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι από τον Ιούλιο 2012, έχουν γίνει τρεις ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστη.
Πρώτον, η αξιοποίηση του νέου αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια επένδυση 7,5 δισ., με τη συμμετοχή του Κινεζικού Ομίλου Fosun.
Δεύτερον, επιλέχθηκε ο αγωγός TAP για τη μεταφορά αερίου από Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, 60% του οποίου θα περάσει από την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ με αναμενόμενη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας.
Τρίτον, ο όμιλος υπό την Καναδική Fairfax που επενδύει 1,3 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.