Η πρώτη φορά που το όνοµα του Κάρελ Κόµαρεκ Jr απασχόλησε τη βρετανική κοινωνία ήταν πριν από 20 χρόνια, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Αυτής Μεγαλειότητας εξέτασε µια υπόθεση που αφορούσε ένα ενεργειακό κοίτασµα κοντά στην περιοχή του Μπρνο, στην Τσεχία. Η υπόθεση, αν και έφερε στο φως πολλές από τις υπόγειες διασυνδέσεις του Κόµαρεκ στον δρόµο προς την επιχειρηµατική καταξίωση, ξεχάστηκε σχετικά γρήγορα.

Τώρα, όµως, ο άνθρωπος που ελέγχει τον ΟΠΑΠ επανέκαµψε στη βρετανική πρωτεύουσα και επιχειρεί να κερδίσει τον διαγωνισµό για την εκχώρηση της Εθνικής Λοταρίας. Οι βρετανικοί θεσµοί, ωστόσο, δεν θα κάνουν εύκολα τα στραβά µάτια στις παλαιές υποθέσεις του Κόµαρεκ. Το ίδιο και ο βρετανικός Τύπος. Ενα δηµοσίευµα της «Sunday Telegraph» µε τίτλο «Κατάσκοποι, πετρέλαιο και ο δισεκατοµµυριούχος µεγιστάνας του τζόγου, που δοκιµάζει την τύχη του» θυµίζει τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος. Αυτές τις οποίες ο Κόµαρεκ θα ήθελε να ξεχάσει ή εν ανάγκη να «διαγραφούν», µε κάθε κόστος.

Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισµού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης µετέτρεψε ακόµα και ασήµαντους γραφειοκράτες της κοµµουνιστικής περιόδου σε µεγιστάνες. Προσπάθησαν, αλλά δεν κατόρθωσαν ποτέ να κρύψουν το παρελθόν τους κάτω από καλούς τρόπους, ακριβά κοστούµια και φιλανθρωπίες.

Το βασικό στοιχείο που συνδέει τον Κόµαρεκ µε το παρελθόν είναι µια έκθεση που είχε τεθεί υπόψη του βρετανικού δικαστηρίου προ εικοσαετίας στην υπόθεση της εταιρείας Ramco κατά των συνεταίρων της, τους Κόµαρεκ, για την υπόθεση του κοιτάσµατος. Την έκθεση είχε συντάξει µια εταιρεία µε την επωνυµία Hakluyt & Co., που εµφανίζεται σαν εταιρεία συµβούλων, µε στελέχη σε όλες τις µεγάλες µητροπόλεις του πλανήτη. Στην πραγµατικότητα, πρόκειται για µια εταιρεία που δηµιουργήθηκε το 1996 από πρώην διπλωµάτες και ανώτατα στελέχη της ΜΙ6.

Το έγγραφο -σύµφωνα τόσο µε το δηµοσίευµα της «S.T.» όσο και µε τα έγγραφα του βρετανικού δικαστηρίου- περιελάµβανε σοβαρούς ισχυρισµούς, που ενέπλεκαν τους Κόµαρεκ σε υποθέσεις διαφθοράς και σε µία περίπτωση σε φόνο! Αφορούσε τη δολοφονία του Σλοβάκου πολιτικού Jan Ducky, ο οποίος σχετιζόταν µε τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.

Ο Κόµαρεκ, φυσικά, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και, επιπλέον, µήνυσε τη Hakluyt για δυσφήµηση. Το δικαστήριο απέρριψε τη µήνυση του Τσέχου µεγιστάνα, αλλά επιπλέον οι ισχυρισµοί των συνεταίρων του -της Ramco- δεν απεδείχθησαν ποτέ, καθώς ούτε η Ramco ούτε οι «κατάσκοποι» της Hakluyt δεν προσπάθησαν να τους αποδείξουν. Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα της «Telegraph», µάλιστα, είχε προηγηθεί του δικαστηρίου µια επίσκεψη ενός υψηλόβαθµου στελέχους της Ramco -πρώην πολιτικού, µε ισχυρές διασυνδέσεις- στην πρεσβεία της Τσεχίας στο Notting Hill Gate.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. O Κόµαρεκ επέκτεινε τις επιχειρήσεις του σε διάφορους κλάδους εκτός του πετρελαίου. Από το real estate µέχρι τις τηλεπικοινωνίες. Ξέφυγε και από τη γοητεία του Λονδίνου, ανοίγοντας τα φτερά του για τη λιγότερο σνοµπ Αµερική. Απέκτησε κατοικία στο Billionaires’ Row στη Φλόριντα και υποστηρίζει τη δράση του Kennedy Center στην Ουάσινγκτον µαζί µε τη σύζυγό του, Στεπάνκα, η οποία βοηθά φυσικά και στο φιλανθρωπικό ίδρυµα που χρηµατοδοτούν.

ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Ανοιξε, όµως, και τα φτερά του προς το Κρεµλίνο. Θα ήταν αδύνατο για έναν επιχειρηµατία που έχτισε την αυτοκρατορία του στη µετασοβιετική εποχή να ξεφύγει από την επιρροή του Πούτιν και της Gazprom. Το γεγονός αυτό απασχολεί έντονα τους Ευρωπαίους στις Βρυξέλλες, αλλά δεν µοιάζει να έχει ιδιαίτερη σηµασία για τους Βρετανούς.

Αυτό που ενδεχοµένως εξετάζουν είναι µια παλιά υπόθεση µε τη χρηµατιστηριακή εταιρεία ATF, ιδιοκτησίας του. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιµο από την Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας για µια υπόθεση µε µετοχές ενός πελάτη της που µεταβιβάστηκαν σε διάφορες off shore εταιρείες. Μία εξ αυτών έδρευε στο Isle Of Man (πρόκειται για κτήση του Στέµµατος) και η άλλη στην Κύπρο.

Παρότι στην Ελλάδα είναι γνωστός µόνον ως ο βασικός «παίκτης» στον ΟΠΑΠ, ο Κόµαρεκ είναι σχετικά «φρέσκος» στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών. Η ενασχόλησή του ξεκίνησε το 2012, όταν απέκτησε τη Sazka, τη µεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Τσεχία, και µέσα σε 8 χρόνια έχτισε µια αυτοκρατορία. Τον µεγαλύτερο όµιλο τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία.

Ενα δεύτερο στοιχείο του παρελθόντος στο οποίο εστιάζουν οι Βρετανοί είναι, φυσικά, η απόκτηση του ΟΠΑΠ, στην οποία, καθώς αναφέρουν, συνεργάστηκε µε τον γιο του «Τίγρη», ∆ηµήτρη Μελισσανίδη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο δηµοσίευµα της «Telegraph». Ο δηµοσιογράφος περιγράφει τον Μελισσανίδη ως έναν µεγιστάνα του πετρελαίου µε «εγκληµατικό παρελθόν».
Αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση δωροδοκίας αντίπαλων ποδοσφαιριστών το 1982, όταν ο «Τίγρης» ήταν πρόεδρος του Ιωνικού, και στη δωροδοκία δηµόσιων λειτουργών όταν είχε τη σχολή οδηγών το 1988.

∆εν µένει, φυσικά, µόνον εκεί. Αναφέρει ότι τις επόµενες δεκαετίες τα προβλήµατα συσσωρεύτηκαν. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για καταδίκες για λειτουργία παράνοµων αποθηκών καυσίµων, απειλές κατά αξιωµατούχων, σύµφωνα µε έγγραφα της αµερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και φυσικά για την υπόθεση µε την κακοδιαχείριση της Aegean Marine Petroleum Network.

Ο ίδιος ο Κόµαρεκ υποστηρίζει, πάντως, ότι οι «δουλειές του Μελισσανίδη δεν έχουν καµία σχέση µε τον ίδιο». Αν αυτό έχει κάποια αξία..
Τώρα ο Κόµαρεκ έχει βάλει στο µάτι τη βρετανική Λοταρία. Αντίθετα µε ό,τι συνέβη το µακρινό 2013, όταν η χρεοκοπηµένη ελληνική κυβέρνηση πούλησε τον ΟΠΑΠ σε µια κυπριακή εταιρεία µε µετόχους όπως ο Κόµαρεκ και ο Μελισσανίδης, οι Βρετανοί θα εξετάσουν κάθε πτυχή της ιστορίας του Τσέχου µεγιστάνα. Τώρα ο Κόµαρεκ θα πρέπει να αποδείξει πραγµατικά ότι «δεν είναι ελέφαντας», για να µπορέσει να βάλει πόδι σε µια τόσο παραδοσιακή και κρίσιµη αγορά όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας..


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου