Πλέον, πάµε σε «ενιαία φόρµα αίτησης για το σύνολο των επιδοµάτων», όπως τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκης. Πάµε, λοιπόν, σε «ενοποίηση των αιτήσεων για τα επιδόµατα παιδιού και στέγασης, ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα, επίδοµα κοινωνικής αλληλεγγύης και επίδοµα στεγαστικής συνδροµής ανασφάλιστων υπερηλίκων, αναπηρικά επιδόµατα, επίδοµα γέννας, οµογενών, ορεινών και µειονεκτικών περιοχών, θέρµανσης, ΚΟΤ Α και Β, στεγαστικό φοιτητών και κάθε παροχή κοινωνικής φύσεως που δίδεται από το κράτος».

Πώς θα γίνει αυτό;

— Με διασταυρώσεις στο σύνολο.
— Με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων που δίνουν επιδόματα.
— Με ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, όπως Υπηρεσίες Δήμων κ.λπ.
— Δημιουργείται Μητρώο Ωφελουμένων, στο οποίο θα γίνεται καταχώρηση του Ατομικού Ιστορικού κάθε πολίτη που θα παίρνει επίδομα.
— Ακολουθεί το Ατομικό Ιστορικό κάθε πολίτη που λαμβάνει επίδομα με ΑΜΚΑ / ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας, ημερομηνία γέννησης, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, στεγαστική κατάσταση, εκπαίδευση, εργασία, ασφάλιση αλλά και με ειδικές περιπτώσεις. Στόχος της όλης εξέλιξης είναι «η απλοποίηση της πρόσβασης στις κοινωνικές παροχές, η πληρέστερη ενημέρωση και η αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων σε όλα τα προγράμματα». Ακόμα ένα στοιχείο είναι ότι, με την καθιέρωση του κατώτατου μισθού, θα υπάρχουν οι δυνατότητες για κοινωνική πολιτική αλλά και για ανάσχεση απολύσεων, διατήρηση αλλά και δημιουργία θέσεων εργασίας. Όλα αυτά καθώς θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα ο μηχανισμός πλήρους ψηφιοποίησης του χρόνου εργασίας και θα εφαρμοστεί η χρήση Κάρτας Εργασίας.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η πληρωμή αφορά το δίμηνο από Δεκέμβριο έως Ιανουάριο

ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Αφορά διπλό επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τα έτη 2019 και 2020: 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, και 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3.000,01 και 4.700 ευρώ.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Εδώ έχουμε διπλό επίδομα. Κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα λάβει 400 ευρώ (αντί για 200 ευρώ), ενώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος της το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος κατά 50 ευρώ.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ
Αφορά 70 ευρώ τον μήνα για τον δικαιούχο και από 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚΑ

Εντός Δεκεμβρίου θα πληρωθούν και τα επιδόματα ατόμων με αναπηρία, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα γέννησης, η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»