Για υποκρισία κατηγορούν Βρετανοί πολιτικοί, υπέρμαχοι του Brexit και ΜΜΕ την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επειδή χρησιμοποίησε ιδιωτικά τζετ για τα μισά σχεδόν ταξίδια της ανά την υφήλιο τον περασμένο χρόνο, την ώρα που δίνει μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

 Η πρόεδρος της Κομισιόν προωθεί από τη μία φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ζητώντας να μηδενίσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050, αλλά από την άλλη χρησιμοποίησε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, «αεροταξί» στα επτά από τα 16 επίσημα ταξίδια της από τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ θα μπορούσε να μεταβεί με τρένο σε κάποιους από τους προορισμούς της.

 Τα ιδιωτικά τζετ εκπέμπουν εικοσαπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα για κάθε επιβάτη ανά μίλι σε σχέση με τις εμπορικές πτήσεις και πολύ περισσότερες σε σύγκριση με τα τρένα. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν τα τζετ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον όταν δεν μπορούν να βρεθούν εμπορικές πτήσεις, αλλά η Φον ντερ Λάιεν νοίκιασε ένα «αεροταξί» για να μεταβεί στη Βρετανία για μια διάλεξη στο London School of Economics πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μετά -Βrexit εμπορική συμφωνία τον περασμένο Ιανουάριο. Κι όλα αυτά μολονότι το ταξίδι από τις Βρυξέλλες με το Eurostar διαρκεί μόλις δύο ώρες.

 Η Φον ντερ Λάιεν νοίκιασε επίσης ένα άλλο τζετ για να μεταβεί στην κατοικία του Ζαν Μονέ, αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και «πατέρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοντά στο Παρίσι, όπου συζήτησαν μαζί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ και Νταβίντ Σασόλι, «το μέλλον της ΕΕ», ενώ θα μπορούσε , σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, να πάρει το τρένο για το διάρκειας κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα ταξίδι μέχρι τη γαλλική πρωτεύουσα.

 Τα στοιχεία που επικαλείται η Daily Mail αποκαλύπτουν επίσης ότι η Φον Ντερ Λάιεν χρησιμοποίησε και πάλι ένα τζετ για να μεταβεί στο Βερολίνο για μια διάσκεψη, προτού πάει στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Το ίδιο έκανε και για μια συνάντηση με τους 27 Ευρωπαίους επιτρόπους στην Κροατίου, αλλά και για τις επισκέψεις της στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά την ανάφλεξη την περασμένη άνοιξη της προσφυγικής κρίσης αλλά και στην Αιθιοπία, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ένα από τα ακριβότερα ταξίδια «ανά άτομο» με τα τζετ αυτά ήταν εκείνο στο Βερολίνο, στη συνέχεια στο Νταβός και τέλος στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ για μια επίσκεψη στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Το ταξίδι στοίχισε 7.430 ευρώ ανά άτομο. Η Κομισιόν δεν αποκάλυψε τον αριθμό των μελών της συνοδείας της Φον ντερ Λάιεν, ούτε τον τελικό λογαριασμό.

 Ο βουλευτής των Τόρηδων και θερμός θιασώτης του Brexit, Άντριου Μπρίτζεν, κατηγόρησε για «υποκρισία» την Φον Ντερ Λάιεν. «Είναι υποκρισία. Με τις ευρωπαϊκές ελίτ ισχύει πάντα το “κάνε ό,τι λέω, όχι ό,τι κάνω”». Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι ορισμένα από τα ταξίδια της Φον ντερ Λάιεν έγιναν με ιδιωτικά τζετ λόγω του βεβαρημένου προγράμματός της, προσθέτοντας ότι συχνά συνταξιδεύουν μαζί της αρκετοί επίτροποι, μέλη του προσωπικού καθώς και εκπρόσωποι άλλων θεσμών της ΕΕ.