«Ζεσταίνονται οι μηχανές» στον ΟΔΔΗΧ για την πρώτη έκδοση της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι η πρώτη έξοδος στις αγορές θα γίνει προς το τέλος του μήνα ή, το αργότερο, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Επενδυτικές τράπεζες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κεντρικές τράπεζες αλλά και συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν πάρει θέσεις και περιμένουν τη... χρυσή έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία θα προσφέρει θετική απόδοση -έστω περιορισμένησε σύγκριση με τα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων του Βορρά, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή σκιά, παρά την εκτίναξη του χρέους που προκάλεσε η ύφεση της πανδημίας.

Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι στην Αθήνα προετοιμάζονται πυρετωδώς και για το πραγματικά «μεγάλο» χαρτί, το οποίο απαιτεί, όμως, προσεκτική βολιδοσκόπηση: μια έκδοση 20ετούς ή 30ετούς ομολόγου.

Πέρα από το καθαρά τεχνικό στοιχείο μιας τέτοιας έκδοσης (θα κλείσει ακόμα ένα σημείο της καμπύλης του χρέους), θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μετά το έτος-ορόσημο του 2030, όταν θα λήξει το μορατόριουμ πληρωμών με τον ευρωμηχανισμό.

Η πρώτη έκδοση του 2021 θα είναι πιθανότατα ένα νέο 5ετές ομόλογο, από το οποίο θα μπορούσαν να αντληθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Υπάρχει λόγος να βιάζεται η Ελλάδα; Προφανώς και όχι, καθώς το «μαξιλάρι» των 31 δισ. ευρώ είναι υπεραρκετό για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο, η δίοδος επικοινωνίας της Ελλάδας με τις αγορές θα πρέπει να παραμένει ανοικτή, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, κατά την οποία το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Συνολικά, στη διάρκεια του έτους υπολογίζεται ότι θα αντληθούν τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ.