Ανακατατάξεις στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σηματοδοτεί η είσοδος πολυεθνικών κολοσσών και funds στη χώρα μας.

Μετά την διαφαινόμενη επένδυση της αμερικάνικης Invenergy, άλλη μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας κάνει θεαματική είσοδο στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για το βρετανικό fund της Aquila Capital, το οποίο είναι εισηγμένο στο London Stock Exchange. Η Aquila European Renewable,θυγατρική της Aquila Capital, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 355 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,08 ευρώ και κινείται στην περιοχή έως 1,1 ευρώ ανά μετοχή.

Το βρετανικό fund, μέσω της θυγατρικής του Tesseract Holdings απέκτησε το αιολικό πάρκο της Δεσφίνας με συνολική δυναμικότητα περίπου 40 MW από ένα σύνολο πάρκων 82,2 MW τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή από την AirEnergy για λογαριασμό της Enercon, έναντι συνολικής επένδυσης 150 εκατ. ευρώ.

To τίμημα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό, ωστόσο επισημάνθηκε ότι για την απόκτηση του αιολικού πάρκου της Δεσφίνας, που βρίσκεται στο Δήμο των Δελφών, και του φωτοβολταϊκού 50 MW της ισπανικής Albeniz που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2020, δαπανήθηκαν περίπου 88 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 127,5 εκατ. ευρώ που είχε αντλήσει το fund.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets, η συνολική πολλαπλασιαστική επίδραση της επένδυσης της Aquila στην οικονομία της χώρας θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.ευρώ.

Η επένδυση αυτή δεν είναι η μόνη. Όπως προαναγγέλει ο Ged Brumby, Communication Manager του fund, μιλώντας στο Liberal Markets «το fund έχει εντοπίσει και άλλα έργα στην Ελλάδα, τα οποία το ενδιαφέρουν. Η απόκτηση της Δεσφίνα αποτελεί το πρώτο, από μια σειρά projects που ανοίγουν στη χώρα. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες είναι ένας ανερχόμενος κλάδος στην Ελλάδα και θέλουμε να είμαστε μέσα στην ανάπτυξή του».

Σε ερώτηση του Liberal Markets, για το αν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες για την απόκτηση και άλλων projects ΑΠE στη χώρα μας, ο Ged Brumby απάντησε θετικά, ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Σχολίασε ωστόσο πως «τo σίγουρο είναι πως θα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις μέσα στο 2021 για επιπλέον επενδύσεις στη χώρα σας».

Το βρετανικό fund έχει ένα μεγάλο εύρος δραστηριότητας, ωστόσο όπως εξηγεί ο Ged Brumby «το τρέχον έτος μέσω της Aquila European Renewables έχουμε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του κλάδου των Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας,τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μας ενδιαφέρουν τρεις τομείς: Τα αιολικά πάρκα, τα υδροηλεκτρικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά».

Πως θα χρηματοδοτηθεί το project

Το σύμπλεγμα αιολογικών πάρκων Δεσφίνας βρίσκεται στη Δεσφίνα του Δήμου Δελφών του Νομού Φωκίδας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας μας. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε από την AirEnergy για λογαριασμό της Enercon, μέσω της Vector Αιολική Δεσφίνας και της Vector Αιολικής Δεσφίνας. Έχει συνολική ισχύ 82,25 MW και περιλαμβάνει 35 ανεμογεννήτριας. Για τη δημιουργία του βελτιώθηκε δίκτυο αγροτικής οδοποιίας μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το βρετανικό fund το έργο υποστηρίζεται από ένα ελκυστικό, εικοσαετές Feed in Premium για το 100% της παραγωγής και περιλαμβάνει ένα υφιστάμενο μακροπρόθεσμο δανεισμό 41,5 εκατ.ευρώ. Η Δεσφίνα αναμένεται να έχει διάρκεια ζωής 25 ετών, το έργο θα εξοικονομήσει πάνω από 16.000 τόνους εκπομπών Co2 ετησίως και περίπου 400.000 τόνους κατά τη διάρκεια ζωής του. Ο στόχος του fund είναι η επένδυση να έχει απόδοση 6%-7,25% ετησίως για την περίοδο ζωής του project, προσφέροντας στους μετόχους μερίσματα ανά τρίμηνο.