Ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα από την Βουλή η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που ίσχυσε και το 2020 και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που θα λάβουν και φέτος τα φάρμακα τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση.


Η ρύθμιση νομοθετείται στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, που θα ψηφιστεί αυτήν την εβδομάδα από την Ολομέλεια και περιλαμβάνει τις κυρώσεις των δυο συμβάσεων με το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση για την αναδιαρρύθμιση, ανακαίνιση και αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς». Καθώς επίσης, και την δωρεά της Άννας Μαρίας Λουΐζας Ιωάννη Λάτση, για την ανακατασκευή τμήματος υφιστάμενου κτιρίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία, ώστε να πραγματοποιηθεί μεταστέγαση της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».


Η πολύ σημαντική ρύθμιση, που αφορά χιλιάδες εκατοντάδες χαμηλοσυνταξιούχους παρατείνει για ένα έτος, δηλαδή, έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021 την πλήρη απαλλαγή από την συμμετοχή της φαρμακευτικής δαπάνης όσων δικαιούχων στερήθηκαν οριστικά την παροχή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων, το γνωστό ΕΚΑΣ.


Η επιβάρυνση που προκύπτει για τον ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό Προϋπολογισμό.


Υπενθυμίζουμε, ότι η απαλλαγή βάσει του νόμου 4655 του 2020 από την φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλοσυνταξιούχων έως 500 ευρώ ήταν ένα αντισταθμιστικό μέτρο στην κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ.