Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα την οικονομία και τις αυξήσεις των τιμών, τις τρεις νέες ενισχύσεις, με σκοπό την ανακούφιση των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, απέναντι στο κύμα ακρίβειας, που πλήττει την Ευρώπη. Πρόκειται δηλαδή, για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ΑΜΕΑ, αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής και τους εργαζομένους σε ΕΚΑB

Πιο αναλυτικά, εκτός από τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα (επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κλπ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και την ενίσχυση ύψους 338,5 εκατ. ευρώ σε ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

1. Έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ,

2. Πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος,

3. Πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία 250 ευρώ.

Στους υγειονομικούς πρώτης γραμμής

Στους υγειονομικούς πρώτης γραμμής, θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι υγειονομικοί των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το βοήθημα αναμένεται να λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Στους ευάλωτους συνταξιούχους

Στους ευάλωτους συνταξιούχους θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι οι:

-Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

-Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το ύψος ενίσχυσης θα είναι το εξής: 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Κόστος: 205 εκατ. ευρώ.

Στα ΑΜΕΑ

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.

Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το κύμα ακρίβειας που μαστίζει την Ευρώπη, με την Ελλάδα να έχει «απορροφήσει τους κραδασμούς» και να την αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, «η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αυξήθηκαν οι τιμές σε όλη την Ευρώπη

«Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, γιατί το θέμα δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση με θέμα την ακρίβεια στη Βουλή, που γίνεται μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

«Πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους αλλά όχι μόνο ανέβηκαν και οι τιμές της ενέργειας» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των οικονομολόγων. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών και θεωρώ με τεκμηριωμένο τρόπο, υποστηρίζει πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται στην δημοσιονομική χαλάρωση. Η ΕΚΤ συμμερίζεται την πρώτη άποψη, εξ' ου και δεν αυξάνει τα επιτόκια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 - 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στην περίπτωση της πατρίδας μας, η πραγματικότητα κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο».