Ντάισελμπλουμ: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος
Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν για το ζήτημα υπαινίχθηκε ο Ολλανδός πολιτικός
Μετά το καλοκαίρι θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις κριθούν αναγκαίες σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος, δήλωσε εισερχόμενος τη Δευτέρα στον χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup, o πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα, μία πρώτη συζήτηση σήμερα, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης από την ίδια οπτική γωνία.
Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup δεσμεύτηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν είναι αναγκαίο, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σημείωσε ότι αυτό θα εκτιμηθεί όταν θα είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Όπως εξήγησε, το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από τη Eurostat, λέγοντας ότι η Ελλάδα αξίζει εύσημα για τα όσα έχει πετύχει.
Από την πλευρά του πάντως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει επίσημα το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο σημερινό Eurogroup.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για ένα βήμα που θα σημάνει την υπαναχώρηση της κρίσης στην Ευρώπη.
«Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια θα μιλήσω για την ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω μείωσης του χρέους», είπε ο κ. Στουρνάρας στην εφημερίδα, υπενθυμίζοντας στους συναδέλφους του την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012, να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μειώσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές μας ανάγκες», πρόσθεσε αναφερόμενος στις πληρωμές τόκων ύψους 6 δισ. ευρώ στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της.
«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε απώλειες στους εταίρους μας. Θέλουμε μία βιώσιμη και ωφέλιμη λύση για όλους», είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ ο Guardian υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε πρόσφατα το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για το 2013.
Πάντως, τα «προεόρτια» για τη σημερινή αναμέτρηση έχουν αρχίσει πριν εννέα μήνες, από τον περασμένο Αύγουστο δηλαδή, όταν η Αθήνα έδειξε αποφασισμένη να φτάσει στο στόχο που είχε θέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο (2013 αντί το 2014) και να κινήσει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του δανειακού «ζυγού» της χώρας. Από τότε ήδη οι ευρωπαίοι εταίροι και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης προτιμούσαν, με δηλώσεις τους, να βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, για να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει τον Δεκέμβριο του 2012.
Και απόψε πάλι, όπως και τότε, ο κύριος Στουρνάρας ξέρει ότι στο Βερολίνο έχουν ξανά εκλογές και ότι οι ευρωσκεπτικιστές περιμένουν να βρουν «πάτημα» στην ελληνική υπόθεση για να αποκομίσουν κομματικά κέρδη, λίγο πριν την αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Επιπλέον, η τύχη της Ουκρανίας έχει μεταβάλει το διεθνές σκηνικό και διαταράσσει τις ισορροπίες σε Ευρώπη και Αμερική, σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Και όταν οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις συζητούν σχέδια και πακέτα βοήθειας για την «εύφλεκτη» υπόθεση της Ουκρανίας, η κουβέντα γίνεται για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν φτάνουν όμως στην Ελλάδα αλλά αφορούν άλλους.