Με απώλειες 3,79% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει ενώ «κόκκινος» βάφτηκε ο Ιανουάριος με απώλειες σε ποσοστό 7,36%.

Η αγορά επηρεάστηκε από την διόρθωση των διεθνών αγορών, μετά τις εκτιμήσεις της FED για εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Η αγορά δεν συγκινήθηκε από την ιδιαίτερη επιτυχία της έκδοσης 10ετούς ομολόγου. Το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,8%, το χαμηλότερο ιστορικά.

Την ίδια ώρα «καμπανάκι» χτυπά το ΔΝΤ για την αίσθηση εφησυχασμού στις αγορές, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα συνεχισθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική και αυξάνουν τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, διακινδυνεύοντας μία ξαφνική διόρθωσή τους.

Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 ενίσχυσε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και συνέβαλε στην εκτίναξη των αποτιμήσεων παρά τις αυξήσεις των κρουσμάτων και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές.

Οι πολύ υψηλές αποτιμήσεις σε ορισμένους τομείς εξαρτώνται, σημειώνει η έκθεση, σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της κρατικής στήριξης. Οι αξιωματούχοι, προσθέτει, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία διόρθωση της αγοράς, η οποία μπορεί να διογκώσει χρηματοπιστωτικές αδυναμίες που δεν έχουν εκδηλωθεί έως τώρα, όπως η αύξηση του εταιρικού χρέους.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 749,46 μονάδες, έναντι 778,98 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 3,79%.

Από τις αρχές του 2021 καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 7,36%.

Τεχνικά, επόμενη στήριξη για τον Γενικό Δείκτης Τιμών εντοπίζεται στις 730 μονάδες και χαμηλότερα οι 710 και ακολουθούν οι 690 και 650 μονάδες.

Πρώτη αντίσταση βρίσκεται στις 760 μονάδες και ακολουθούν οι 780 και οι 800 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,96%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με απώλειες 3,16%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση σε ποσοστό 7,29%, ενώ από τις αρχές του νέου έτους υποχωρεί κατά 14,60%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 367,908 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,582 εκατ. ευρώ, από 52,797 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 1,665 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 50,946 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει μειωθεί κατά 2,920 δισ. ευρώ.