Αρνητικό πληθωρισμό 2% παρουσίασε το μήνα Ιανουάριο σε ετήσια βάση η χώρα. Είναι από τις χειρότερες επιδόσεις που έχoυν σημειωθεί ιστορικά στο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Μόνον το 2015 είχαν σημειωθεί χειρότερες επιδόσεις από αυτές που καταγράφονται στους τελευταίους μήνες.

Η ισχυρή τάση αποπληθωρισμού ενισχύεται κυρίως από τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλλά και την συνεχή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Το επίπεδο διακύμανσης του πληθωρισμού είναι τουλάχιστον τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το στόχο του +2% που έχει θέσει Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Εκοφίν αναφορικά με την εξέλιξη του ΔΤΚ. Η εξέλιξη δε αυτή αναμφίβολα καταδεικνύει την κατάσταση «υποθερμίας» στην έχει οποία περιέλθει η ελληνική οικονομία.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ΕνΔΤΚ) σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα υποχώρησης τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα υποχώρησε κατά 2,4%, ενώ ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2020, είχε σημειώσει αύξηση 1,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019. Ο μη-εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2020 είχε σημειώσει αύξηση 0,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γενικός ΔΤΚ τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 1,3%. Αντίστοιχη είναι η πτώση του Εναρμονισμένου ΔΤΚ σε μηνιαία βάση.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ στην κάμψη του ΔΤΚ στην κατηγορία αγαθών ένδυσης & υπόδησης (-26,5% λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων), στην κατηγορία των διαρκών αγαθών-είδη νοικοκυριού (-0,4% λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων όπου μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού), στην κατηγορία υπηρεσίες επικοινωνιών (-0,3% λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες).

Από την άλλη πλευρά αυξήσεις υπήρξαν στην κατηγορία των προϊόντων διατροφής (+0,4% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, πατάτες, λοιπά τρόφιμα), στα αλκοολούχα ποτά & τσιγάρα (+0,9% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα οινοπνευματώδη), στις υπηρεσίες στέγασης (+0,6% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης) και τέλος αύξηση 0,8% σημειώθηκε στην κατηγορία των υπηρεσιών μεταφορών, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

Σημειώνεται ότι η τιμή των καυσίμων αυξάνει συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός η Δύση εισέρχεται σε lockdowns, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα.