Οι περιπτώσεις των εκκρεµών υποθέσεων πληρωµής των ενοικίων χιλιάδες… Οι διαφορές επίσης τεράστιες, ενώ οι πρώτες πληρωµές έρχονται σε 15 ηµέρες. Η αρχή γίνεται µε τις καταβολές των µειωµένων ενοικίων Ιανουαρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων, µε τους ενδιαφερόµενους να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρµα της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων µέχρι την προσεχή ∆ευτέρα. Επίσης, γύρω στις 15 Μαρτίου µάλλον ξεκινάει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων COVID για τα µειωµένα ενοίκια Φεβρουαρίου, ενώ οι πληρωµές στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν από τα µέσα Απριλίου.

Τα κριτήρια και η διαδικασία

ΜΗ∆ΕΝΙΚΟ ΕΝΟΙΚΙΟ

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν ενοίκια Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα αποζηµιωθούν για το 80% του µηνιαίου µισθώµατος και τα νοµικά πρόσωπα για το 60% του µισθώµατος. Οσοι εισπράττουν µειωµένα ενοίκια κατά 40% αποζηµιώνονται για το 50% των απωλειών των ενοικίων.

ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

Οι κληρονόµοι εκµισθωτών και υπεκµισθωτών που πέθαναν υποβάλλουν στη ∆ΟΥ όπου υπάγεται ο κληρονοµούµενος τα δικαιολογητικά που «φωτογραφίζουν» και δείχνουν ότι είναι κληρονόµοι του θανόντος, προκειµένου να ενηµερωθούν τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου. Αν ο κληρονόµος πεθάνει µετά την υποβολή της δήλωσης και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασµό πληρωµών στην ΑΑ∆Ε ή αν υπάρχει τραπεζικός λογαριασµός µε µοναδικό δικαιούχο τον κληρονοµούµενο έχουµε τα εξής: Κάθε κληρονόµος ενηµερώνει την Εφορία του κληρονοµουµένου για τον τραπεζικό λογαριασµό, µε βεβαίωση από την τράπεζα όπου υπάρχει ο λογαριασµός.

Ξ

∆ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Οι δικαιούχοι είναι οι εκµισθωτές, φυσικά ή νοµικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύµβαση µίσθωσης για ακίνητα επί των οποίων έχουν εµπράγµατο δικαίωµα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας και δεν εισέπραξαν µίσθωµα για τους µήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ - ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΑ

Τα χρήµατα της αποζηµίωσης δεν έχουν οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του ∆ηµοσίου. ∆εν έχουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης και είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του ∆ηµοσίου ή τρίτων. Ακόµα, δεν συµψηφίζονται µε βεβαιωµένα χρέη προς κάθε Αρχή, το ∆ηµόσιο, ΝΠ∆∆, δήµους, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ και τράπεζες.

ΓΝΞ

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»