Κρούσματα, εισαγωγές, κανονισμοί. Αυτά είναι τα «τρία κλειδιά» της κυβέρνησης προκειμένου το λιανεμπόριο να ανοίξει μέχρι το Πάσχα.

Το βασικό κυβερνητικό σχέδιο, «άνοιγμα με σταθερά και αργά βήματα» παραμένει η βάση για το επόμενο βήμα που θα είναι αυτό της αγοράς και του λιανεμπορίου, ωστόσο στην ατζέντα υπάρχουν και τα σχολεία καθώς και η εστίαση. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα κρίνουν τόσο τα κρούσματα, αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ οι κανονισμοί και ο περιορισμός της παραβατικότητας θα είναι μια από τις βασικές παραμέτρους που θα κρίνουν το εάν μέχρι το Πάσχα, οι καταστηματάρχες θα ανεβάσουν ρολά.

 Η 29η Μαρτίου σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και επιδημιολόγους απομακρύνεται καθώς τα επιδημολογικά δεδομένα, αλλά και η ασφυξία στις ΜΕΘ, δεν το επιτρέπουν.

Σήμερα εκ νέου το επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι είναι αδύνατο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου.

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί.», τόνισε.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε, επίσης, πως εφόσον χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών, ωστόσο διευκρίνισε πως είναι μια διαδικασία που κοστίζει.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.

Τέλος ο κ. Πέτσας έκλεισε με την ευχή αυτό να είναι το τελευταίο lockdown που ζούμε.

 Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν την Παρασκευή, αφού πρώτα εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

 Αντίστοιχη τοποθέτηση έγινε και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου και ανέφερε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

  Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το στίγμα του νέου σχεδιασμού που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση για το λιανεμπόριο μετά και την βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της ασφυξίας στις ΜΕΘ, έδωσε και ο  γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης,

Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει εκτίμησε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Σταμπουλίδης μίλησε για τις διεξόδους κοινωνικοποίησης, με την τελευταία χαλάρωση των μέτρων και τα δεδομένα που θα προκύψουν θα κρίνουν και την πορεία του λιανεμπορίου. Οι μείωση των κρουσμάτων, αλλά και η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα είναι το πρώτο κριτήριο που θα μετρήσουν κυβέρνηση και ειδικοί και οποιαδήποτε απόφαση αφορά στο άνοιγμα της αγοράς.

 Ωστόσο, όπως τόνισε, ένας δεύτερος παράγοντας είναι οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας» δήλωσε.

 Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας.Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».

 Τα επόμενα βήματα με ορίζοντα το Πάσχα

 Μετ την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, κυβέρνηση και επιστήμονες βαδίζουν με στόχο την σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων του lockdown με ορίζοντα το Πάσχα.

 Αυτή την εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφανθούν κατά πόσο η επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει άνοιγμα της αγοράς, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.

Ωστόσο η κατάσταση στο σύστημα Υγείας και η κορύφωση της πορείας των κρουσμάτων η οποία ακόμη δεν έχει έρθει σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς φαίνεται πως μεταθέτει το άνοιγμα των καταστημάτων κατά μία εβδομάδα.

 Έτσι ο στόχος φαίνεται να μπαίνει για τις 5 Απριλίου, προκειμένου να έχει φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

 Το σενάριο «μιλάει» για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Όσο για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

 Πάντως ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα για τίποτα αφού όπως έχει τονιστεί κατ επανάληψη από κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.

Τέλος, η  διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση.

 Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.

 Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, στη συνεδρίαση των επιστημόνων, θα επανεξεταστεί και το θέμα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο (κωδικός 6 στα SMS).


 Παναγιωτόπουλος: Λάθος μήνυμα η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς

Για το άνοιγμα της αγοράς μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA  ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος και τόνισε ότι «αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία πχ, είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μια ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε».

 Σκουτέλης: Εκτός πραγματικότητα το άνοιγμα της αγοράς

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς, υπό αυτές τις συνθήκες της πανδημίας.