Η οικονοµία παραµένει παγιδευµένη στη µέγγενη του κορονοϊού, ωστόσο στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν κάθε λόγο να βλέπουν την επόµενη ηµέρα µε πολύ µεγαλύτερη αισιοδοξία. Η απόφαση του Eurogroup απαιτεί πολύ βαθύτερη µατιά από αυτήν που προσφέρει η πρώτη ανάγνωση και το ασφαλές συµπέρασµα είναι ότι όχι µόνο θα συνεχιστούν και το 2022 οι ελαφρύνσεις σε φυσικά και νοµικά πρόσωπα, αλλά ότι λίαν συντόµως (και) η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το «βαρίδι» της υποχρέωσης επίτευξης υψηλών, άρα αντιαναπτυξιακών πλεονασµάτων.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ετοιµάζεται να στείλει στις Βρυξέλλες Πρόγραµµα Σταθερότητας και Μεσοπρόθεσµο, µε τα οποία θα «κλειδώνουν» κατ’ αρχάς οι ελαφρύνσεις που ενίσχυσαν φέτος το διαθέσιµο εισόδηµα των εργαζοµένων και απήλλαξαν τις επιχειρήσεις από περιττά βάρη. Το «πάγωµα» της εισφοράς αλληλεγγύης και η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες µονάδες «πέρασαν» από τους θεσµούς ως µέτρα προσωρινού χαρακτήρα, αλλά στην κυβέρνηση δεν έκρυψαν ποτέ την πρόθεσή τους να τα επεκτείνουν.
Με τη βούλα του Eurogroup, λοιπόν, το 2022 οι µισθωτοί του ιδιωτικού τοµέα, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι εισοδηµατίες θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ανάλογη ελάφρυνση θα έχουν δηµόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι µε παράλληλα εισοδήµατα. Επιπλέον, οι εργαζόµενοι θα συνεχίσουν να έχουν µισθολογική ενίσχυση, λόγω των µειωµένων εισφορών, ενώ αντίστοιχη ελάφρυνση θα έχουν και οι επιχειρήσεις, µικρές και µεγάλες.

Το νέο Μεσοπρόθεσµο, που θα καλύψει την περίοδο έως το 2025, είναι πολύ πιθανόν να αποκαλύψει, όµως, και τον σχεδιασµό για την τελευταία διετία της κυβερνητικής θητείας, καθώς, σε συνάρτηση µε τις προβολές για το ΑΕΠ των επόµενων ετών, παραµένει ως στρατηγική η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες µονάδες, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος, η κατάργηση του συµπληρωµατικού φόρου και η µείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά 1%.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Σε αυτό ακριβώς το σηµείο έρχεται να «κουµπώσει» η συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει στο Συµβούλιο των υπουργών Οικονοµικών, ανιχνεύεται στις «γραµµές» της απόφασης του Eurogroup για τις ενδεδειγµένες ενέργειες στη µετα-COVID εποχή και, πολύ περισσότερο, αποτυπώνεται στις επίσηµες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωµατούχων, όπως αυτές του Επιτρόπου Τζεντιλόνι, για το πώς θα διαµορφωθεί το Σύµφωνο Σταθερότητας, ειδικά όσον αφορά τον... µισητό κανόνα της µείωσης του χρέους ως το 60%. Ευρωπαϊκές πηγές εκτιµούν ότι στην παρούσα φάση αυτός ο κανόνας θα «παγώσει», µέχρι νεωτέρας. Στην επόµενη φάση, όµως, η πίεση χωρών όπως η Ιταλία εκτιµάται ότι θα οδηγήσει στην τροποποίησή του. Τι σηµαίνει πρακτικά αυτό για την Ελλάδα; Απαλλαγή από την «τυφλή» υποχρέωση υψηλών πλεονασµάτων από το 2023 και µετά και, σε συνάρτηση µε το ήδη πολύ χαµηλότερο κόστος δανεισµού, αναθεώρηση της ανάλυσης βιωσιµότητας του χρέους µε ρεαλιστικούς στόχους. Και κάπου εδώ αρχίζουν να χτυπούν τα... καµπανάκια για το ιστορικό στοίχηµα του Ταµείου Ανάκαµψης και του νέου ΕΣΠΑ, που µπορούν να αποφέρουν το µεγαλύτερο πακέτο χρηµατοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, ακόµα και σε σύγκριση µε τους πόρους του Σχεδίου Μάρσαλ.

Μιλάµε για 72 δισ. ευρώ, τα οποία, ειδικά µε τη µόχλευση των δανείων, µπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 90 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο προετοιµασίας, ο Θ. Σκυλακάκης φαίνεται αποφασισµένος να συνδέσει το όνοµά του µε το αρτιότερο Σχέδιο που έχει υποβάλει η χώρα στις Βρυξέλλες. Και δεν είναι µόνο ότι θα ξεπεράσει τις 1.000 σελίδες, αλλά κυρίως γιατί έχει γίνει εξαντλητικός έλεγχος και κοστολόγηση των προτεινόµενων έργων, επενδύσεων και µεταρρυθµίσεων, µε στόχευση να προκληθεί ηλεκτροσόκ στην ελληνική οικονοµία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 14 Απριλίου το Σχέδιο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα είναι από τα πρώτα που θα περάσουν από τη... βάσανο της Κοµισιόν. Αν όλα πάνε καλά, η εκταµίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ µπορεί να γίνει στις αρχές Αυγούστου.
Το ζήτηµα είναι η οµάδα υλοποίησης αυτού του τεράστιου project να αποδώσει τουλάχιστον το ίδιο µε την οµάδα προετοιµασίας του Σχεδίου...