Η νοµοθεσία καθορίζει διαφορετικούς τύπους απόλυσης µεταξύ κλειστής επιχείρησης ή ανοιχτής και πληττόµενης ή ανοιχτής, αλλά µη πληττόµενης.

Εργαζόµενοι κλειστών επιχειρήσεων µε κρατική εντολή:
Εδώ, µετά την προστασία λόγω lockdown, ισχύει η προστασία όσο η επιχείρηση έχει την κρατική κάλυψη, καθώς έκλεισε µε κρατική εντολή. Ακόµα, προστατεύεται ο εργαζόµενος αν η επιχείρηση έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή. Προσοχή όµως! ∆εν υπάρχει προστασία για τους εργαζοµένους µετά την άρση του lockdown. Κατά τους ειδικούς, «οι επιχειρήσεις, όταν ανοίγουν κι αν δεν κάνουν χρήση των αναστολών συµβάσεων, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απολύσεις».

Εργαζόµενοι ανοιχτών αλλά πληττόµενων επιχειρήσεων:
Εδώ η προστασία διαρκεί για όσο χρονικό διάστηµα οι εργοδότες χρησιµοποιούν το µέτρο των αναστολών, αλλά και µετά το τέλος των αναστολών για χρονικό διάστηµα ίσο ακριβώς σε διάρκεια µε αυτή των αναστολών.

Ανοιχτές επιχειρήσεις που δεν είναι πληττόµενες:
Εδώ, αν δεν κάνουν χρήση των αναστολών συµβάσεων εργασίας, δεν υφίστανται όροι για την απόλυση. Καταγγελία της σύµβασης µπορεί να γίνει είτε από τον εργοδότη, δηλαδή απόλυση, είτε από τον εργαζόµενο, δηλαδή παραίτηση ή οικειοθελής αποχώρηση.

∆ιατήρηση θέσης εργαζοµένου:
Στην περίπτωση αυτή, η υποχρέωση διατήρησης της θέσης δεν υπάρχει όταν υφίσταται υπαρκτή αδυναµία εκπλήρωσής της. ∆εν λαµβάνονται υπόψη όσοι αποχωρούν µε τη θέλησή τους από την εργασία τους ή λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου και οι εργαζόµενοι ορισµένου χρόνου των οποίων η σύµβαση εργασίας λήγει.

Οι θέσεις εργασίας:
Στην περίπτωση αυτή, εκτιµάται ο αριθµός των εργαζοµένων που έχει η επιχείρηση κατά τη λήξη του µέτρου των αναστολών των συµβάσεων εργασίας εντός του συγκεκριµένου µηνός µαζί µε τον αριθµό κάποιων προσλήψεων που έγιναν εντός του χρονικού διαστήµατος χρήσης του µέτρου από την επιχείρηση.

Ειδικές περιπτώσεις:
Αν η πληττόµενη επιχείρηση θέσει σε αναστολή σύµβασης ορισµένο αριθµό εργαζοµένων, πρέπει να διατηρήσει τον ίδιο αριθµό θέσεων εργασίας και µε το ίδιο είδος σύµβασης εργασίας για όλες τις ηµέρες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»