Μάλιστα, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται δύο άξονες που εστιάζουν στην ανεργία (σε συνδυασμό με τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης).

Ο πρώτος άξονας προβλέπει τη μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, με στόχο τη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας. Με το νέο πλαίσιο θα διασφαλίζεται η ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, ενώ θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επιστροφή τους στην αγορά εργασίας, μειώνοντας παράλληλα τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Η παρέμβαση έχει κόστος 162.000 ευρώ και στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι το σχεδιαζόμενο σύστημα επιδότησης της ανεργίας θα επιταχύνει την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα διασφαλίσουν στον άνεργο καλύτερες προοπτικές επανένταξης στην αγοράς εργασίας.

Μάλιστα, στο τραπέζι της συζήτησης έχει πέσει το ενδεχόμενο το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας (προσεγγίζοντας τον μισθό του δικαιούχου όταν ήταν εργαζόμενος) και σταδιακά να αποκλιμακώνεται όσο περνούν οι μήνες και ο άνεργος δεν βρίσκει εργασία. Ωστόσο, εφόσον προκριθεί κάτι τέτοιο και για να μη μείνει κανένας χωρίς ένα μίνιμουμ βοήθημα θα υπάρχει κατώτατο πλαφόν στα 400 ευρώ.

Σήμερα, το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται σε όσους απολύονται για διάστημα από 5 έως 12 μήνες και το ποσό που χορηγείται υπολογίζεται βάσει των ημερών απασχόλησης που είχε πραγματοποιήσει ο δικαιούχος.