Δομικές αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το επιτελείο του Κωστή Χατζηδάκη και οι υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα μοντέλο λειτουργίας της αγοράς για τη μετά-Covid εποχή, που θα ευνοεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες, ενώ παράλληλα θα ακολουθεί τον βηματισμό άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ένα μοντέλο που έχει ήδη αξιοποιηθεί από κυβερνήσεις στο εξωτερικό και αυτή την στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να εφαρμοστεί και στη χώρα μας είναι η τετραήμερη απασχόληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή το υπουργείο Εργασίας μελετά τις διεθνείς καλές πρακτικές και αντλεί στοιχεία προκειμένου να εφαρμόσει το μοντέλο αυτό, έστω και πιλοτικά, στην ελληνική αγορά εργασίας.

Μάλιστα, δεν είναι απίθανο στο επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο να περιλαμβάνεται ειδική διάταξη, που θα παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν τέσσερις αντί για πέντε μέρες την εβδομάδα τους εργαζόμενους τους, χωρίς όμως μείωση μισθού.

Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν στο powergame.gr ότι το συγκεκριμένο μοντέλο όντως… δουλεύει στις χώρες που έχει εφαρμοστεί. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι εργαζόμενοι απομακρύνονται από τα ατελείωτα ωράρια και την εξουθενωτική εργασία με αποτέλεσμα να αυξάνεται θεαματικά η αποδοτικότητα τους. Η Ισπανία είναι από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που δοκιμάζει τη μείωση της πενθήμερης εργασίας, σε τετραήμερη. Στόχος του μέτρου, το οποίο βρίσκει έδαφος σε ολοένα και περισσότερες χώρες, είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των εργαζομένων και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο-εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, ο οποίος συμμετέχει σε διεθνή φόρα όπου συζητούνται τέτοιες πρακτικές, η τετραήμερη απασχόληση διευκολύνει στην ανάπτυξη νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ παράλληλα αυξάνει αποδεδειγμένα τους δείκτες παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των εργαζομένων. «Το μοντέλο της Ισπανίας των 32 ωρών εβδομαδιαίως στις τέσσερις μέρες απασχόλησης σίγουρα θα βρει αντιρρήσεις, όμως θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ. Με την εφαρμογή αυτού του πλαισίου θα προκύψει άμεση μείωση στην μόλυνση του περιβάλλοντος, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, περιορισμός του κυκλοφοριακού προβλήματος, ενώ θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάρτισης των εργαζομένων, αφού θα μπορούν να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, θα προκύψει η καλύτερη οργάνωση της επαγγελματικής ζωής του εργαζόμενου και της οικογενειακής του ισορροπίας» εξηγεί ο κ. Καρούζος.

Και καταλήγει «Είναι σημαντικό να συνδυαστεί το τετραήμερο απασχόλησης με την εισχώρηση στην επιχείρηση της τεχνητής νοημοσύνης την πέμπτη ή έκτη μέρα λειτουργίας της, ώστε να βελτιωθεί ή να μη περιοριστεί η παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης και να διατηρηθεί η ικανότητα της στη ζήτηση της κατανάλωσης».

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φόρα, στην Ιαπωνία το καλοκαίρι του 2019 η Microsoft υιοθέτησε τις 32 ώρες με απίστευτα αποτελέσματα, καθώς η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 40% και η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκε κατά 20%. Αντίστοιχα στη Νέα Ζηλανδία, η πολυεθνική Unilever για τους 80 εργαζομένους της υιοθετεί το ίδιο σύστημα δοκιμαστικά μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021.

Στο ισπανικό πρόγραμμα αναμένεται μέχρι τέλη του έτους να ενταχθούν περίπου 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αν όλα πάνε καλά η Ισπανία θα αποτελέσει το πρώτο εργαστήριο πειραματισμού στην εβδομάδα των τεσσάρων ημερών.