Στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) θα μπουν οι κάθε είδους ελεύθεροι επαγγελματίες. Υδραυλικοί, μαραγκοί, χειροτέχνες, ηλεκτρολόγοι κ.ο.κ. απ’ εδώ και στο εξής θα πρέπει να ενημερώσουν το ΓΕΜΗ μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος που έφερε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», προβλέπει εκτός από την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στο ΓΕΜΗ, την μεταφορά των εμπορικών σημάτων από την ΓΓ Εμπορίου στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και την απλούστευση των διαδικασιών άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μάλιστα μια σειρά κατηγοριών επιχειρηματικών κλάδων εντάσσονται στο καθεστώς γνωστοποίησης της δραστηριότητας του και δεν χρειάζεται να αναμένουν καμία έγκριση από δημόσιο φορέα/υπηρεσία. Ειδικότερα σε καθεστώς γνωστοποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εντάσσονται οι επιχειρήσεις ίδρυσης ή/και λειτουργίας:

  • σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης
  • σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων
  • σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων
  • συνεργείων οχημάτων
  • πλυντηρίων-λιπαντηρίων οχημάτων
  • χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων
  • σταθμών υπεραστικών λεωφορείων και
  • χώρων στάθμευσης βαρέων οχημάτων.
Επίσης απλουστεύεται το καθεστώς αδειοδότησης επιχειρήσεων:

  • ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων λούνα παρκ, τσίρκων και παγοδρομίων
  • Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία
  • μεταποιητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων εφοδιαστικής – ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων
  • τουριστικών επιχειρήσεων
  • υγεινομικού ενδιαφέροντος κ.α.
Αναφορικά με την μεταβίβαση των εμπορικών σημάτων από την ΓΓ Εμπορίου στον ΟΒΙ, το μέτρο έρχεται για να ανακουφίσει την διαδικασία έγκρισης των εμπορικών σημάτων, μια διαδικασία η οποία σήμερα αργεί ιδιαίτερα. Η μεταβίβαση αυτή εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την διαδικασία έγκρισης των εμπορικών σημάτων και επιπλέον θα επιφέρει μια ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον η συγκέντρωση της αρμοδιότητας για τα σήματα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα λοιπά δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας στον ίδιο φορέα, βρίσκεται στη λογική της εξοικονόμησης πόρων, της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της βελτίωσης υπηρεσιών που παρέχονται στον καταθέτη σήματος.

Αναφορικά με την ένταξη των φυσικών προσώπων στο ΓΕΜΗ, αυτή θα γίνει μέσω του TAXISnet όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν τον ΚΑΔ δραστηριότητας τους (ή τον ΚΑΔ με τον μεγαλύτερα έσοδα). Η δήλωση αυτή θα γίνει ατελώς και εν γένει όλες οι δημοσιεύσεις θα γίνονται ατελώς για τις ατομικές επιχειρήσεις. Επίσης τα φυσικά πρόσωπα δεν θα υποχρεούνται στην δημοσιοποίηση των οικονομικών τους στοιχείων, κάτι άλλωστε που εμπίπτει στον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι μόνον έτσι θα αποκτήσει το ελληνικό κράτος την πλήρη εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας του συνόλου της επικράτειας και των επιχειρηματιών/επαγγελματιών. Αντίστοιχες δε καταγραφές υπάρχουν σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Επίσης στο ΓΕΜΗ καταχωρούνται όλες οι κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις και υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.

Τέλος, όπως κάθε σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μια πανσπερμία άλλων ρυθμίσεων, όπως είναι η δυνατότητα στις εταιρείες ταχυμεταφορών να χτίζουν ρομποτικές θυρίδες δεμάτων, τον διαχωρισμό της άδειας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (για το κομμάτι που αφορά στην ΕΤΑΔ), την αλλαγή των κυρώσεων σε όσους νοθεύουν καύσιμα και αξιοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης αντί για κίνησης κ.ο.κ.