*** Αφιερωμένο σε όλους όσοι δεν έχουν καταλάβει τι μέγεθος είναι το CVC Capital, που μας έχει ενσκήψει τα τελευταία χρόνια κι αγοράζει σχεδόν ό,τι βρίσκει μπροστά του στο χώρο των ασφαλειών, της υγείας, των τροφίμων και όχι μόνο. Λοιπόν, όπως κυκλοφορεί, το ίδιο fund ετοιμάζει ένα μεγάλο – αλλά πραγματικά πολύ μεγάλο – χτύπημα και στην… Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να καταθέσει προσφορά ύψους 20 δισ. δολαρίων, για να ελέγξει τον κολοσσό της Toshiba. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πλησιάσει ήδη τους activist shareholders, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις κι αμέσως μετά θα ακολουθήσει το αποφασιστικό βήμα.

Εδώ, να σημειωθεί ότι η Toshiba δεν βρίσκεται ακριβώς στο peak της. Αλλά αυτή είναι και η ουσία των χτυπημάτων αυτού του είδους: Σχεδιάζονται νωρίς στη βάση προβλέψεων, γίνονται όταν ξεκινά η καμπή, για να απογειωθούν μετά, ώστε να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες υπεραξίες, να τις πάρουν κι άντε απ΄ την αρχή. Αλλά και 20 δισ δολάρια, είναι πολλά λεφτά…

*** Οι ολλανδοί της Reggeborgh, για όσους δεν τους ξέρουν, έχουν σε αρκετές περιπτώσεις αυτή τη λογική. Κι ας μην είναι fund αυτού του είδους. Μια προσεκτική ματιά στο πέρασμα τους από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Αρχικά μπήκαν, μετά αγόρασαν περισσότερο, περίμεναν, και στο τέλος πήραν τις «χοντρές» υπεραξίες τους (κάπου 200 με 250 εκατομμύρια ευρώ) κι όταν έκριναν ότι πρέπει να φύγουν, έφυγαν. Χωρίς να ανακατεύονται πολύ – πολύ απ΄ τη μια, αλλά και χωρίς να δίνουν και πολλές – πολλές εξηγήσεις από την άλλη.

Μετά τοποθετήθηκαν στην Ελλάκτωρ, όπου επίσης προσβλέπουν σε μεγάλες υπεραξίες, κάποια στιγμή στο μέλλον. Με τον ίδιο – μάλλον «στεγνό» – τρόπο. Και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τις πετύχουν. Όπως ακριβώς έκαναν και στην Ολλανδία, στο παρελθόν, και μάλιστα σε δυο περιπτώσεις. Για όσους νομίζουν εκεί στην Ελλάκτωρ ότι είναι τίποτα «εύκολα παιδιά».

*** Επίσης, έχουμε μάλλον δυσάρεστα νέα για όσους νομίζουν ότι μόλις περάσει η πανδημία και οι καραντίνες, όλα θα γυρίσουν στην προτέρα κατάσταση. Φρούδες οι ελπίδες. Στη Grand Thornton έκαναν μια εσωτερική έρευνα, για να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα τους. Τι τους προέκυψε;

Ότι οι 9 στους 10 εργαζόμενοί τους δεν θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία τους μετά το τέλος της πανδημίας. Θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από τα σπίτια τους!

*** Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μεταξύ άλλων, έρχεται έκρηξη στις τιμές των σπιτιών, αλλά όχι όποιων κι όποιων. Κυρίως, των μεγάλων και αυτών που βρίσκονται στα προάστια. Και στην Αθήνα. Ο λόγος; Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα θέλουν να συνεχίσουν το σημερινό εργασιακό τρόπο ζωής. Μόνο που από την εμπειρία της καραντίνας, θα οδηγηθούν στο να αγοράσουν μεγαλύτερα σπίτια, στην πιο προσιτή τιμή που μπορούν. Άρα, οδηγούνται στα φθηνότερα προάστια. Τα μεσιτικά γραφεία – και στην Ελλάδα – το επιβεβαιώνουν.

*** Ακόμα περιγράφει την εμπειρία της από το ταξίδι στην Τουρκία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χθες την επαναλάμβανε ξανά και ξανά στους συνεργάτες της στις Βρυξέλλες, μιλώντας όχι και με τον πιο κολακευτικό τρόπο και για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τι του καταλόγιζε; Ότι ήξερε τα πάντα, ενώ η ίδια δεν ήξερε τίποτα. Ούτε για τις δυο καρέκλες, ούτε για τον καναπέ, ούτε για τα πρωτόκολλα, ούτε, ούτε, ούτε… Και δεν την προειδοποίησε ποτέ, αλλά την άφησε σύξυλη, μπροστά στον Ερντογάν και στον Τσαβούσογλου.

Να κάνουμε μια πρόβλεψη, με βάση τα όσα μας μεταφέρονται από τις Βρυξέλλες;

Θα αργήσουν πολύ να ξαναμιλήσουν «σαν συνεργάτες» η Ούρσουλα και ο Μισέλ. Τα τυπικά μόνο κι αυτά πολλά θα είναι…