Τα παράξενα της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ

Στο μέτωπο της Ελλάκτωρ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη νέα γενική συνέλευση της εταιρείας που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα. Οπότε παραμένει αμφίβολο αν θα περάσει τελικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 120 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει η διοίκηση.

-Το θέμα είναι ότι αν δεν περάσει η ΑΜΚ, δεν υπάρχει κι ενδιάμεση χρηματοδότηση, καθώς το ομόλογο των 50 εκατ. ευρώ που λέει ότι είναι έτοιμη να καλύψει η Reggeborgh έχει ως προϋπόθεση να έχει εγκριθεί προηγουμένως η ΑΜΚ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η Reggeborgh δεν σκοπεύει να βάλει και 50 εκατ. ευρώ στο ομόλογο και να συμμετάσχει στη συνέχεια στην ΑΜΚ. Εκείνο που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να κάνει, είναι να προκαταβάλει επί της ουσίας 50 εκατ. ευρώ της αύξησης.

-Δηλαδή να καλύψει τώρα το ομόλογο των 50 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το ποσό αυτό να θεωρηθεί συμμετοχή της στην ΑΜΚ. Με δεδομένο ότι η ΑΜΚ είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 40% της αύξησης. Ομως, με βάση το επίσημο μετοχολόγιο της εταιρείας, οι Ολλανδοί ελέγχουν το 14,794% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

-Ακόμα κι αν μέχρι να αποφασιστεί η ΑΜΚ έχουν αγοράσει το ποσοστό του Μπόμπολα, περίπου 12,5% (κρατώ τις έντονες επιφυλάξεις μου για αυτό), το συνολικό ποσοστό τους ίσα που θα ξεπεράσει το 27%. Τι σημαίνει αυτό; Τι θα γίνει αν τελικά η ΑΜΚ εγκριθεί και σε αυτήν συμμετάσχουν όλοι οι μέτοχοι; Πώς θα πάρει τα λεφτά της πίσω η Reggeborgh, έχοντας προκαταβάλει 50 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχική συμμετοχή της αντιστοιχεί σε διάθεση κεφαλαίων ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ με βάση τα τρέχοντα ποσοστά της στην εταιρεία;

-Εκτός κι αν οι Ολλανδοί ελέγχουν κι άλλα ποσοστά πέραν του επίσημου ή γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι υπάρχουν μέτοχοι που δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση. Να θυμίσω, πάντως, ότι μετά τις νέες αναβολές, το συμφωνητικό τους με τον Λεωνίδα Μπόμπολα λήγει στις 10 Μαΐου. Οπότε αν η συνέλευση δεν γίνει στις 22 Απριλίου, θα έχουμε πάλι θεματάκια.
Το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής της Greenhill

-Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που σχετίζεται με την επικείμενη γενική συνέλευση για την ΑΜΚ είναι με ποιο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου θα εμφανιστεί τελικά το δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη. Στο επίσημο μετοχολόγιο της εταιρείας, όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα της, η Greenhill εμφανίζεται να κατέχει λίγο πάνω από 20% και είναι έτσι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ.

-Άρα, τι συνέβη τελικά στην τελευταία γενική συνέλευση; Εχει τις μετοχές αυτές η Greenhill ή τον έλεγχό τους τον έχει κυρίως το fund Farallon; Και τι ισχύει τελικά; Αυτό που αναγράφει η επίσημη ιστοσελίδα της Ελλάκτωρ ή όσα ειπώθηκαν στη γενική συνέλευση της 2ας Απριλίου;

-Για την ιστορία, ο τέταρτος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό άνω του 5% (δηλαδή με υποχρέωση γνωστοποίησης) είναι η Pemanoaro των Καλλιτσάντσηδων με περίπου 5,5%. Υποτίθεται ότι και αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αγοραστεί από την Greenhill. Ας ελπίσουμε ότι στις 22 Απριλίου θα γίνουμε σοφότεροι για την πραγματική μετοχική σύνθεση της εταιρείας και κυρίως ότι δεν θα έχουμε ξανά πανηγύρια.
Στο μεταξύ, οι ζημιές τρέχουν

-Πάντως, για τους Ολλανδούς η κατάσταση αποδεικνύεται πολύ χειρότερη από ό,τι υπολόγιζαν. Το είπε κάπως κομψά ο Αρης Ξενόφως στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, στην Καθημερινή: «Εχοντας αξιολογήσει των κοστολογική βάση των έργων κι έχοντας διαπιστώσει έλλειμμα επαρκούς εποπτείας των διεθνών δραστηριοτήτων, ομολογώ ότι έχουμε εκπλαγεί δυσάρεστα».

-Και πού είσαι ακόμα, Αρη… Γιατί στον απολογισμό των Ολλανδών που έβγαλε πάνω από 400 εκατ. ευρώ ζημίες από την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ την τριετία 2018-2020, πρέπει να συνυπολογιστεί και μια 50άρα εκατομμύρια για το 2021, όπως παραδέχθηκε στην ίδια συνέντευξη ο Ξενόφως, υπολογίζοντας ότι η ΑΚΤΩΡ μπαίνει μέσα, με τα σημερινά δεδομένα, κάθε μήνα περίπου 4 εκατ. ευρώ.

– Το σημείο-κλειδί πάντως είναι τα «σημερινά δεδομένα» γιατί κάτι μου λέει ότι και τα νέα έργα που θα ξεκινήσει να υλοποιεί σιγά σιγά η ΑΚΤΩΡ είναι χτυπημένα με τόσο μεγάλες εκπτώσεις, που οι επιπλέον ζημίες δεκάδων εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Μόνο τα έργα συντήρησης της Εγνατίας χτυπήθηκαν με εκπτώσεις που έφτασαν κοντά στο 60%.

-Πώς να μη λέει μετά ο Αρης: «Δεν πρέπει να δίνουμε βαρύτητα μόνο στις κατασκευές». Πάντως, τα υπόλοιπα assets του ομίλου (παραχωρήσεις, ΑΠΕ και συμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων) είναι δεσμευμένα για το πανάκριβο ομόλογο – μαμούθ που είχε συνάψει ο Σάκης (τι κάνει άραγε αυτή η ψυχή;).
Διευρυμένος ρόλος Μυλονογιάννη

Όλο αυτό το διάστημα της απόλυτης κρίσης στην εταιρεία, υπάρχει και μια κοινή διαπίστωση που έχει να κάνει με τον ουσιαστικά (και συνάμα) διευρυμένο ρόλο που έχει ο νέος πρόεδρος της Ελλάκτωρ Γιώργος Μυλονογιάννης. Η νομική εμπειρία σε συνδυασμό με τις γνώσεις που διαθέτει στην εταιρική διακυβέρνηση, του δίνουν την δυνατότητα για να λάβει σωστές αποφάσεις. Πέραν τούτου δείχνει να διαθέτει τα κότσια για να συγκρουστεί με όποιον χρειαστεί.

!Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον αποκτούν τα sms του Χρήστου Σπίρτζη προς τον Χρήστο Καλογρίτσα για το έργο του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος. Επίσης, έχουν ιδιαίτερη αξία και κάτι συναντήσεις που πραγματοποίησε το αφεντικό του «Τοξότη» την περίοδο των τηλεοπτικών αδειών με κάτι εργολάβους. Γενικώς τα ραντεβού που είχαν κλειστεί από το τότε Μαξίμου στον Καλογρίτσα, αποκτούν πλέον την αξία τους…
Στις 600 χιλιάδες ευρώ τα δικαιώματα του Bloomberg

-Χθες σας αποκάλυψα τις συζητήσεις που κάνει ο Δημήτρης Μάρης της 24MEDIA, μήπως και καταφέρει να ξεκινήσει συνεργασία με τον Bloomberg. Με αφορμή το δημοσιεύματα, έμαθα ότι οι δύο πλευρές έχουν μπει πλέον και στις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, οι Άγγλοι ζητούν περί τα 600.000 ευρώ για να ανάψουν το πράσινο φως της συνεργασίας με τον Μάρη. Μιλάμε για πολλά λεφτά, που όμως αξίζουν για ένα τόσο δυνατόν brand.

!Η Κωνσταντίνα Ράπτη, της οποίας η εταιρεία συμβλήθηκε περί τα τέλη του χρόνου με την Ελλάκτωρ (χωρίς να παράξει κανένα απολύτως προϊόν) τυγχάνει σύζυγος του τέως διευθύνοντος Συμβούλου της REDS Γιάννη Μωραϊτη. Για όσους δεν το γνωρίζουν η REDS είναι θυγατρική εταιρεία της Ελλάκτωρ, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της, μεταξύ των άλλων και το εκπτωτικό χωριό.
Πιέσεις στη Δόμνα

-Ασφυκτικές πιέσεις από τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα γεύματα, μαθαίνω ότι δέχεται η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Ο λόγος; Ο διαγωνισμός για τα γεύματα των μαθητών. Οι ασχολούμενοι με το αντικείμενο, προσπαθούν να επιβάλλουν τους όρους τους, μήπως και καταφέρουν να βάλουν μέχρι και τις ταβέρνες στο παιχνίδι.