Στo νέο καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2 και 3. Ωστόσο, η ένταξη τους αυτή δεν θα είναι χωρίς κόστος, καθώς όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς, θα πρέπει να απεμπολήσουν την επιδότηση του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής που ήδη έχει ανακοινωθεί. Έτσι αντί του 50% που τώρα υποχρεούνται να εξοφλήσουν σε 60 δόσεις, θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η επιδότηση των παγίων δαπανών θα ανέλθει στο 35% της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 και 3. Όπως εξηγεί αρμόδια πηγή το φορολογικό και ασφαλιστικό κουπόνι που θα λάβει μια επιχείρηση ισοδυναμεί με ένα έντοκο «δάνειο» της κυβέρνησης που στο τέλος της πενταετίας θα ισοδυναμεί με το 50% της μη-επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Οικονομικών, η επιχείρηση είναι σαν προεισπράττει το 35% της επιστρεπτέας προκαταβολής και την εξοφλεί σταδιακά με όρους αγοράς μέσα στην πενταετία. Ένα επιτόκιο δανεισμού 7%-8% θα δημιουργήσει στο τέλος της πενταετίας το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής που του χαρίσθηκε.

Έτσι οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3, θα έχουν να επιλέξουν:

είτε την εξόφληση του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά χωρίς δικαίωμα ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης των παγίων τους
είτε την εξόφληση του 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά με δικαίωμα λήψης ενός φορολογικού ή/και ασφαλιστικού κουπονιού που αντιστοιχεί το 35% της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το μέτρο της ενίσχυσης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, αναμένεται να κοστίσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αυξάνει το χρέος, αλλά θα πλήξει ισόποσα τα μελλοντικά έσοδα του κράτους. Πάντως οι όποιες αλλαγές του προϋπολογισμού έχουν ήδη γίνει, με την προσθήκη επιπλέον 3 δις. ευρώ στα έξοδα, δεν κλείνει το συμπλήρωμα του προϋπολογισμού για το 2021. Εκρεμμεί ακόμη η αλλαγή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σχετικά τις δαπάνες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης (Covid-19).

Αναφορικά με τις ενισχύσεις του κλάδου εστίασης, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι συνιστούν… αντίστροφα τεκμήρια. Επειδή δεν έχουν εικόνα της βλάβης, λόγω της υψηλής φοροδιαφυγής, που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις του κλάδου, επιβλήθηκαν περίπου οριζόντιες ενισχύσεις με βάση τους τζίρους. «Δίνουμε χρήματα, ομολογουμένως ελάχιστα για καθένα από αυτούς, αλλά με μια λογική… αντίστροφων τεκμηρίων», παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης.

Οι άνθρωποι του υπουργείου είναι πεπεισμένοι ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου γίνονταν με βάση τα έξοδα τους, συν ένα μικρό περιθώριο κέρδους προκειμένου να υπάρχει μια χαμηλή ή και μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Η πανδημική κρίση στη συνέχεια έφερε τις μαζικές ηλεκτρονικές πληρωμές, με αποτέλεσμα οι τζίροι στην εστίαση να μην παρουσιάζουν την πραγματική μείωση που έχουν υποστεί. Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις εστίασης, καθώς δεν μπορούσαν να ενταχθούν στις λίστες των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, βγαίνανε εκτός των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Το πιο ακριβές είναι ότι η στήριξη που λαμβάνανε ήταν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα και αυτή ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τα πραγματικά εισοδήματα.
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google New