Τα παλιά σλόγκαν είναι τα πιο ωραία αλλά και τα πιο αποτελεσματικά. Κι αυτό διότι αντέχουν στο χρόνο. Κάπως έτσι ένα τέτοιο, παλιό αλλά διαχρονικό σλόγκαν θα χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε την ισχυρή γυναίκα της ΤΙΤΑΝ και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και μια προσωπικότητα που συγκαταλέγεται στις 30 κορυφαίες του κλάδου της τσιμεντοβιομηχανίας. Η Μαρία Αλεξίου λοιπόν είναι μια «γυναίκα με πάθος». Μια γυναίκα που παθιάζεται με τη δουλειά αλλά και με έννοιες νέες στην επιχειρηματικότητα όπως είναι η ανταπόδοση κοινωνικού μερίσματος από τις βιομηχανίες.

Η σημαντική και συνάμα ξεχωριστή διάκριση της προ μηνών ως μια εκ των 30 κορυφαίων γυναικών του κλάδου τσιμεντοβιομηχανίας στην Ευρώπη για τη Senior ESG Advisor του Ομίλου TITAN και Πρόεδρο του φορέα κοινωνικής επιχειρηματικότητας της Ελλάδος CSR Hellas ή του International Cement Executive δεν είναι κάτι τυχαίο. Είναι το αποτέλεσμα αγώνων ετών.
Μαρία Αλεξίου: Άλλαξε τον Τιτάνα

Απόφοιτος του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στον τομέα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πολιτικές Ελευθερίες» του Πανεπιστημίου του Leicester της Αγγλίας, υπήρξε ένα από τα πρώτα άτομα στην Ελλάδα που έφεραν τον ευρωπαϊκό αέρα της ανάγκης συνύπαρξης βιομηχανίας και κοινωνίας. Το συγκεκριμένο κίνημα κέρδισε μεγάλο έδαφος αρχικά στη Βρετανία της δεκαετίας του ’90 μετά από μια σειρά καταστροφικών και ρυπογόνων επενδύσεων που μείωσαν το επίπεδο ζωής και κατόπιν σε όλη την Ευρώπη.

Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας στην FANCO A.E. από το 1999 έως το 2002, Διευθύντρια Εκπαίδευσης από το 1998 έως το 1999 και Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην ίδια εταιρία από το 1996 έως το 1998, απέκτησε μεγάλη εμπειρία. Εμπειρία όμως έχει η Μαρία Αλεξίου και για τις παθογένειες του εγχώριου κυβερνητικού συστήματος καθώς έχει δουλέψει ως Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Διμερών Συνεργασιών στο ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ από το 1994 έως το 1995 και Υπεύθυνη Καινοτομικών Προγραμμάτων και Διακρατικών Συνεργασιών του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ από το 1992 έως και το 1993 ενώ υπήρξε ειδική εμπειρογνώμων για το Υπουργείο Εργασίας, τον Ο.Α.Ε.Δ., τον ΕΟΜΜΕΧ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και άλλους φορείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το 2002 πήγε στην ΤΙΤΑΝ με διευρυμένο πορτφόλιο.

Είναι αλήθεια πάντως πως η Μαρία Αλεξίου μέσα από πρακτικές και μεθόδους τόσο σε πραγματικό επίπεδο (βελτίωση παραγωγής, επαφή με τοπικές κοινωνίες κ.α.) όσο και στο επικοινωνιακό, κατόρθωσε να αλλάξει το προφίλ της ΤΙΤΑΝ και ενός κλάδου όπως η τσιμεντοβιομηχανία που ήδη στις αρχές του 2000 είχε προβλήματα. Πολλοί θυμούνταν καταγγελίες για ρύπανση, την γκρίνια για το ότι όπου και να λειτουργούσαν τέτοιες μονάδες δεν δίδονταν ανταποδοτικές ωφέλειες κ.ά. Με προσήλωση η Μαρία Αλεξίου, πέτυχε σειρά από νίκες που είχαν αντανάκλαση στο προφίλ της ΤΙΤΑΝ και της ευρύτερης τσιμεντοβιομηχανίας παρασύροντας όμως και άλλους κλάδους. Κι αυτό διότι ο φορέας CSR Hellas ως δίκτυο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη κινητοποίησε πλήθος επιχειρήσεων σε όλα τα industrties.