Μπορεί στην Ελλάδα να τους γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια, μέσω της δεύτερης γενιάς, των κοσμικών εκδηλώσεων και της πρόσφατης υπόθεσης με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά οι οικογένειες Σαμπάγ και Χούρι συνδιαλέγονται εδώ και δεκαετίες με πολιτικούς.

Οι ιδρυτές του κατασκευαστικού κολοσσού Consolidated Contractors Corporation (CCC), οι αείμνηστοι Χασίμπ Σαμπάγ και Σαΐντ Χούρι, υπήρξαν στενότατοι φίλοι του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μεσολάβησαν μεταξύ του Αραφάτ και δυτικών ή αραβικών κυβερνήσεων για υποθέσεις των Παλαιστινίων. Παράλληλα, είχαν ισχυρή επιχειρηματική παρουσία στην Παλαιστίνη, με κρατικά συμβόλαια, αλλά και μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Επιπλέον είχαν και πολυετή διαμάχη με έναν άλλο φίλο του Αραφάτ, τον Munib al-Masri, που θεωρείται σήμερα ο πλουσιότερος Παλαιστίνιος του πλανήτη.

Η επιρροή τους στο μεγαλύτερο τμήμα της αραβικής χερσονήσου, αλλά και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, παραμένει πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα, το 1973 συνεταιρίστηκαν με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι και δημιούργησαν τον κατασκευαστικό όμιλο NPCC. Επιπλέον η CCC διατηρεί θυγατρικές ή γραφεία από τα βάθη της Ασίας μέχρι την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Οι δύο ιδρυτές της CCC είχαν μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από τη Βηρυτό στην Αθήνα το 1976, εξαιτίας του εμφυλίου στον Λίβανο, με την οικογένεια Σαμπάγ να συνδέεται στενά με τον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Χασίμπ Σαμπάγ διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις στενότατες σχέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τον Αραφάτ και τους Παλαιστίνιους.

Σήμερα, ο δρόμος που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι φέρει πλέον το όνομα των δύο ιδρυτών του ομίλου, αλλά οι οικογένειες διατηρούσαν επί δεκαετίες εξαιρετικά χαμηλό προφίλ στη χώρα μας. Και ας διοικούσαν τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της Μέσης Ανατολής και έναν από τους ισχυρότερους του κόσμου με έσοδα κοντά στα 4,5 δισ. δολάρια το 2019.

Η στρατηγική των χαμηλών τόνων στην Ελλάδα άλλαξε όταν τα ηνία του ομίλου πέρασαν στη δεύτερη γενιά, με την οικογένεια Χούρι να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Τότε άρχισαν να πυκνώνουν οι κοσμικές εμφανίσεις μελών της οικογένειας, αλλά και να υπάρχει ενεργότερη ανάμιξη της CCC (με χορηγίες, συνέδρια, κ.α.) στην ενίσχυση των αραβικών επενδύσεων προς τη χώρα μας.

Τον περασμένο Ιούλιο, όμως, η κατάσταση έγινε δυσάρεστη για τους Χούρι και τον Σάμερ Χούρι, που είναι σήμερα επικεφαλής του ομίλου CCC από τη θέση του προέδρου. Τότε, ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας κινήθηκε δικαστικά κατά του ισχυρού ομίλου. Υποστηρίζει τους τελευταίους μήνες πως κακώς η CCC ζητάει την επιστροφή 3 εκατ. ευρώ για υπεργολαβία που είχε αναλάβει ο όμιλος Καλογρίτσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ουδέποτε υλοποίησε.

Κατά τον κ. Καλογρίτσα αυτά τα τρία εκατομμύρια του δόθηκαν από την CCC μέσω εικονικής σύμβασης, κατόπιν παρέμβασης του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, ώστε να καλυφθεί η εγγυητική επιστολή για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών τον Αύγουστο του 2016. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση που έχει αρχίσει να διερευνά από αυτή την εβδομάδα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι παρωνυχίδα μπροστά στις αναταράξεις του κατασκευαστικού τομέα στη Μέση Ανατολή που οδήγησε ακόμα και σε χρεοκοπίες κολοσσών όπως η Arabtec, με την οποία συνεργάζονταν η CCC σε κάποια έργα. Το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, σε συνδυασμό με την βουτιά στην τιμή του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια προκάλεσαν αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά δημοσίων και ιδιωτικών έργων σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Η οικογένεια Χούρι προχώρησε πέρυσι και στην πώληση του 30% που είχε στην NPCC με αγοραστή κρατική επενδυτική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι. Τα οικονομικά μεγέθη του 2020 είχε εκτιμηθεί πως θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2019. Η δραστηριότητα των ιδιοκτητών της CCC επεκτείνεται, πάντως, και σε άλλους τομείς που ξεκινούν από την ενέργεια και φτάνουν μέχρι τα έργα περιβάλλοντος. Στον έλεγχό της βρίσκεται και η ιστορική αμερικανική τεχνική εταιρεία Morganti καθώς και πλήθος άλλων συμμετοχών ανά τον κόσμο.